MISTERIJ NOVE ZEMLJE

Astronomi svoje otkriće drže u najstrožoj tajnosti: Uskoro ćemo saznati po čemu je značajan najnoviji otkriveni planet!

ESO je objavio javnosti kako su instrumentima s obzervatorija La Silla u Čileu pronašli iznimno značajan egzoplanet

LA SERENA - Europski astronomi European Southern Observatoryja (ESO) objavili su javnosti kako su instrumentima s obzervatorija La Silla u Čileu pronašli iznimno značajan egzoplanet.

Točni detalji otkrića za sada se drže u tajnosti, a bit će predstavljeni novinarima sutra u 16 sati na zatvorenoj konferenciji. Prve vijesti o otkriću bit će objavljene tek u srijedu poslije 19 sati, kada će službeni rezultati istraživanja biti objavljeni u online izdanju časopisa Nature.

Iako nije poznato o čemu se radi, ESO-ovi znanstvenici ne bi sazvali konferenciju za tisak zbog otkrića ‘samo još jednog’ egzoplaneta, pa se vjeruje da se radi o nečemu neočekivanome.

Mogućnosti su brojne, no za pretpostaviti je kako se radi o otkriću ‘Zemljinog blizanca’ - egzoplanete masom i veličinom slične Zemlji.

Do danas, egzoplanet najsličniji Zemlji je Gliese 163c, koji se nalazi u nastanjivoj zoni svoje zvijezde, te koji ima masu 6.9 puta veću od Zemljine. Površinska temperatura procjenjuje se na oko 60°C, a vjerojatno je i da posjeduje atmosferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:50