POTRAGA ZA ŽIVOTOM

Astronomi tvrde: Postoje milijarde nastanjivih planeta u našoj galaksiji, neki su u našoj neposrednoj blizini

Istraživanje predstavlja prvo izravno mjerenje učestalosti super-Zemalja u orbitama crvenih patuljaka čiji je udio u ukupnom broju zvijezda u našoj galaksiji oko 80 posto.

PARIZ - Milijarde potencijalno nastanjivih planeta postoji u Mliječnoj stazi, od kojih je stotinjak u blizini Sunca, objavila je Europska svemirska promatračnica (ESO).

Uz pomoć spektografa HARPS-a, ekipa je šest godina proučavala 102 crvene zvijezde na južnom dijelu neba. Rezultatima koje je prikupio spektrograf HARPS Europske svemirske promatračnice (ESO) u Čileu otkriveno je ukupno devet super-Zemalja, planeta mase od jedan do 10 puta veće od Zemljine , među kojima i dva u nastanjivim zonama - Gliese 581 i Gliese 667 C. Astronomi su utvrdili da je učestalost super-Zemalja u nastanjivim zonama iznosi oko 40 posto.

Rezultati istraživanja ESO-a pokazali su da su uobičajeni planeti nešto veći od Zemlje u nastanjivim zonama crvenih zvijezda, te da bi ih mnogo moglo biti čak i u našoj neposrednoj blizini.

Međunarodna ekipa znanstvenika procjenjuje da samo u Mliječnoj stazi postoje deseci milijardi takvih planeta te stotinjak njih udaljenih manje od 30 svjetlosnih godina od Zemlje. Ovo istraživanje predstavlja prvo izravno mjerenje učestalosti super-Zemalja u orbitama crvenih patuljaka čiji je udio u ukupnom broju zvijezda u našoj galaksiji oko 80 posto.

Voditelj tima Xavier Bonfils je rekao da njihova promatranja uz pomoć HARPS-a pokazuju da oko 40 posto svih crvenih patuljaka ima super-Zemlje u nastanjivoj zoni u kojoj na površini planeta može postojati tekuća voda i zaključio da "pošto su crveni patuljci toliko česti, u Mliječnoj stazi ih ima oko 160 milijardi, samo u našoj galaksiji ima na desetke milijardi nastanjivih planeta".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:22