VELIKI USPJEH

Ban i Lauc dobitnici ‘znanstvenog Oscara‘: Njihovi projekti bit će financirani s gotovo 20 milijuna eura!

Gordan Lauc i Nenad Ban

 Cropix/Privatni arhiv
Riječ je o projektima koji okupljaju najuglednije istraživače diljem Europe i svijeta

Hrvatski znanstvenici Nenad Ban i Gordan Lauc dobitnici su "znanstvenog Oscara", odnosno projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u sklopu programa Sinergije. Riječ je o projektima koji okupljaju najuglednije istraživače diljem Europe i svijeta s dokazanom izvrsnošću u svojem području istraživanja.

Kako se navodi u priopćenju ERC-a, od 360 prijavljenih projekata njih 29 izabrano je za financiranje ukupne vrijednosti 290 milijuna eura.

Projekt CoTransComplex voditelja Nenada Bana s ETH iz Zuricha, Sandera Tansa iz Amsteradama i Bernda Bukaua iz Heidelberga dobio je 9,4 milijuna eura u idućih šest godina.

- Riječ je o projektu koji će financirati istraživanje o biogenezi staničnih proteinskih kompleksa. Stanični kompleksi, koji se sastoje od više proteinskih podjedinica, su ključni za većinu staničnih procesa. Do sada se smatralo, i tako je opisano u udžbenicima, da se ti kompleksi formiraju nakon što ih ribosomi proizvedu. No, mi smo otkrili da se ti kompleksi formiraju tijekom sinteze na ribosomima što ima važne implikacije za naše razumijevanje regulacije toga procesa u biologiji i biomedicini. Istraživanje će se provoditi u tri laboratorija: jedan je u Heidelbergu, drugi u Amsterdamu, a treći je moj u Zurichu. Svaka od grupa koristit će u istraživanju različite metode i strategije – rekao nam je Nenad Ban, redoviti profesor strukturalne molekularne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zurichu. Banu je ovo drugi "znanstveni Oscar" jer je 2010. godine dobio svoj prvi ERC-ov projekt (ERC advanced grant).

Projekt "GlycanSwitch" ("Glikanski prekidač"), voditelja prof. Gordana Lauca iz Genosa, prof. Manfreda Wuhrera i prof. Toma Huizinga s Medicinskog centra Sveučilišta u Leidenu (Nizozemska) te prof. Salome Pinho sa Sveučilišta u Portu (Portugal) bit će financiran s oko 10 milijuna eura. Tijekom sljedećih šest godina kroz GlycanSwitch znanstvenici će pokušati razumjeti na koji način pogreške u glikozilaciji imunoglobulina potiču pojavu autoimunih i upalnih bolesti.

- Iznimno sam ponosan i uzbuđen što smo dobili ovaj projekt, jer je on neki oblik certifikata izvrsnosti kojim Europsko istraživačko vijeće potvrđuje da su naša dosadašnja istraživanja u području epidemiologije i personalizirane medicine na najvišoj znanstvenoj razini. Financijski gledano ovaj projekt neće donijeti neku značajnu promjenu, jer se radi o svega oko 15 posto sredstava koja Genos na godišnjoj razini ulaže u istraživanje i razvoj, no činjenica da smo dobili prestižni ERC projekt će nam otvoriti brojne nove mogućnosti. Genos je i danas najveći i najbolji laboratorij u području glikomike na svijetu, no znanstvenici koji nas ne poznaju su sumnjičavi kada čuju da se nalazimo u Zagrebu, jer Hrvatska nema reputaciju zemlje u kojoj se radi vrhunska znanost. Ovaj projekt, koji se u znanstvenoj zajednici smatra nedvojbenim dokazom izvrsnosti, će nam pomoći da ublažimo te sumnje u budućnosti – rekao je prof. Gordan Lauc, osnivač i predsjednik uprave Genosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:07