VISOKO PRIZNANJE

Bivši zagrebački student postao član američke Nacionalne medicinske akademije: ‘Nadahnut sam pacijentima‘

Dr. Dimitri Krainc

Tijekom karijere Dimitri Krainc je istraživao molekularne mehanizme neurodegenerativnih poremećaja, što je utrlo put razvoju lijekova

Dr. Dimitri Krainc, bivši student Medicinskog fakulteta u Zagrebu, postao je član američke Nacionalne medicinske akademije (NAM) zahvaljujući svojim izvanrednim zaslugama u istraživanju neurodegenerativnih bolesti. Članstvo u NAM-u smatra se jednom od najvećih časti u znanosti i medicini.

- Iznimna mi je čast primiti ovo priznanje. Želio bih iskoristiti ovu priliku da zahvalim brojnim članovima laboratorija i suradnicima koji su pridonijeli našim istraživačkim otkrićima tijekom godina, te svojoj obitelji čija podrška čini sve mogućim. Naš rad nadahnut je pacijentima koji boluju od razornih neurodegenerativnih bolesti i njihovim obiteljima koje ovise o nama u pronalaženju novih tretmana - rekao je Dimitri Krainc, predstojnik Odsjeka za neurologiju Northwestern University u Chicagu te direktor Centra Simpson Querrey za neurogenetiku.

Dimitri Krainc osnovnu je i srednju školu završio u Sloveniji, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Nakon diplome se znanstveno usavršavao na Harvardu, te na Općoj bolnici Massachusetts gdje je završio i specijalizaciju iz neurologije. U jesen 2003. godine vratio se u Hrvatsku kao predstojnik Neurološke klinike KBC-a Zagreb, profesor na Medicinskom fakultetu te voditelj Centra za funkcionalnu genomiku.

No, njegov povratak u Hrvatsku bio je neuspješan pa se vratio u Ameriku. Nakon više od dva desetljeća rada na Harvardu, 2013. prešao je na Northwestern University.

Tijekom svoje sjajne karijere, Krainc je istraživao molekularne mehanizme neurodegenerativnih poremećaja, što je u konačnici utrlo put razvoju novih lijekova.

Za istraživanja Parkinsonove bolesti Dimitri Krainc je 2016. godine dobio nagradu Javits koju dodjeljuje američki Nacionalni institut za neurološke poremećaje i moždani udar istaknutim znanstvenicima koji su došli do važnih otkrića na području neuroloških znanosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:21