PLAVUŠE ISPRED BRINETA I CRNKI

BOJA KOSE UTJEČE NA TO KAKO VAS VIDI SUPROTNI SPOL Muškarci žene sa svjetlijom bojom kose smatraju privlačnijima i boljim potencijalnim partnericama

Blake Lively
 Eric Gaillard / REUTERS

Ako je vjerovati pionirki oglašavanja Shirley Polykoff, plavuše se uistinu više zabavljaju i ta zabava traje već više od 60 godina. Da zabava nije rezervirana samo za žene pobrinuo se britanski pjevač Rod Stewart koji je 1978. godine potvrdio da se osobe s plavom kosom zaista više zabavljaju, neovisno o spolu. Doskočica kojom se prodavala boja za kosu postala je mit.

The Independent piše da su psiholozi sa Sveučilišta Augsburg iz Minnesote nedavno proveli studiju kako bi utvrdili kako boja kose utječe na percepciju osobe u očima suprotnog spola. Točnije, htjeli su vidjeti kako boja ženine kose utječe na to kako je muškarci doživljavaju. Istraživanje koje su proveli utvrdilo je da boja kose igra ulogu o muškarčevoj procjeni žene kao atraktivne, mladolike i zdrave.

Skupini od 110 muškaraca pokazane su računalno stvorene fotografije žena s plavom, smeđom i crnom kosom. Većina muškaraca ocijenila je žene sa svjetlijom bojom kose kao atraktivnije i mladolikije od onih s tamnijom kosom te su rekli da su žene sa svjetlije plavom kosom ili smeđom kosom smatraju poželjnijim partnericama od žena s crnom kosom.

"Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da su muškarci u stanju donositi kompleksne sudove o ženama na temelju boje i duljine njihove kose", rekli su istraživači. "Oni poželjnost partnerice vežu uz boju i duljinu njihove kose."

Znanstvenici već desetljećima pokušavaju odgovoriti na pitanje preferiraju li muškarci plavuše, brinete, crnke ili crvenokose. Čak je i Charles Darwin 1869. pokušao uz pomoć podataka liječnika Johna Beddoea pokušao utvrditi tko će radije ostati u braku - plavuše i brinete. Darwin je podatke prikupljao neko vrijeme, međutim na kraju je odustao od istraživanja jer su podaci koje je dobio bili nepouzdani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:18