HIGIJENA ZA ZDRAVLJE

Bojite se bolesti? Znanstvenici savjetuju: Spustite dasku na WC školjci prije potezanja vode!

Spuštanje daske na zahodskoj školjci tema je koja je odgovorna za brojne hollywoodske komedije, ali riječ je, uvjeravaju znanstvenici sa Leeds Universityja , o vrlo ozbiljnoj temi.

Profesor Mark Wilcox objašnjava kako povlačenje vode prije spuštanja daske omogućava bakterijama da se rasprše po cijelom toaletu.

Time je rizik njihova širenja, a time i bolesti koje izazivaju, višestruko veći.

- Iz našeg istraživanja je jasno da je daska postavljena s razlogom - objašnjava profesor Wilcox, koji je s kolegama proveo istraživanje kako bi ustanovio širenje bakterija u toaletima, posebno bolničkim.

Njihovo istraživanje je pokazalo kako bakterije u prostoriju ulaze u mnogo manjim količinama nego kada je daska podignuta.

Znanstvenici su također primjetili kako brojni bolnički toaleti nemaju dasku, a razlog je sprečavanje širenja bolesti njenim dodirivanjem.

Profesor Wilcox priznaje kako podignuta daska na WC školjci nije ključan uvjet čistoće nekog prostora, ali upozorava kako bi njeno spuštanje bio pametan potez.

Istraživanje je također postalo dodatni argument za prijedlog da se pacijentima zaraženima superbakterijama omogući privatan toalet.

Naš savjet? Spustite dasku i perite ruke - sapun je vaš prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:55