NOVO ISTRAŽIVANJE

BROJKE POBIJAJU CRNE SCENARIJE 'Cijepljenje protiv HPV-a štiti živote, a ne potiče na promiskuitet'

 Foto: Colourbox

WASHINGTON - Cijepljenje djevojčica protiv infekcije HPV-a (Humani papilomavirus), uzročnika raka vrata maternice, ne potiče na spolno rizičnije ponašanje i ne povećava broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti, protivno strahovanjima roditelja i zastupnika američkog Kongresa, pokazuje studija objavljena u Journal of the American Medical Association (JAMA).

Studija je obuhvatila 21.000 adolescentica od 12 do 18 godina cijepljenih protiv HPV-a, a provodila se od 2005. do 2010. Autori studije uspoređivali su tu skupinu sa 186.000 djevojčica koje u tom istom životnom razdoblju nisu bile cijepljenje protiv HPV-a.

Dvije su skupine živjele u istoj regiji Sjedinjenih Država, navode autori studije objavljene u ponedjeljak u JAMA-i.

Postotak spolno prenosivih bolesti mjerio se svakog tromjesečja tijekom godine nakon cijepljenja i rastao je u obje skupine jednakim ritmom te je bio gotovo identičan u obje skupine kako su djevojčice stasale.

Znanstvenici su zaključili da se spolno ponašanje cijepljenih adolescentica nije promijenilo nakon cijepljenja.

"Da je cijepljenje tih djevojčica protiv infekcije HPV-a izazvalo porast rizičnijih spolnih aktivnosti, uočili bismo znatan porast spolno prenosivih bolesti u mjerenim tromjesečjima, no to nije bio slučaj", kaže Seth Seabury sa sveučilišta Južna Kalifornija, koautor studije.

Cijepljenje protiv zaraze HPV-om može spriječiti rak vrata maternice i vaginalne kondilome koje izazivaju pojedini tipovi HPV-a. Cjepivo nudi bolju zaštitu djevojčicama i dječacima od 11 i 12 godina, prije nego postanu spolno aktivni, navode Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kada je 2006. godine na tržištu bilo lansirano prvo cjepivo protiv HPV-a, a bio je to Gardasil američkog laboratorija Merck, na noge su se dignuli roditelji, pedijatri i zastupnici Kongresa. Ustvrdili su da će cijepljenje ohrabriti rizično spolno ponašanje i raniji ulazak u spolni život. Države su se usprotivile obveznom cijepljenju.

U SAD-u četvrtina djevojaka od 14 do 19 godina, te 45 posto u dobi od 20 do 24 godine nosi virus HPV-a. Unatoč tome stopa cijepljenja je slaba i u 2013. je iznosila samo 38 posto za djevojčice od 13 do 17 godina koje su primile preporučene tri doze cjepiva.

U Hrvatskoj su pojedini gradovi financirali besplatno cijepljenje djevojčica. U Zagrebu je 2008. pokrenuta akcija edukacije i besplatnog cijepljenja četverovalentnim cjepivom HPV-a no cijepljenje nije obvezno i odziv je slab, a otpori roditelja i javnosti jake. U školskoj godini 2013/2014., pozivom je bilo obuhvaćeno 2845 roditelja, odnosno ukupno 3812 djevojčica, a samo 296 je primilo sve tri doze cjepiva, objavio je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:57