PRVO ISTRAŽIVANJE

Čarobne gljive i LSD poboljšavaju seks: Znanstvenici otkrili kome bi psihodelici mogli najviše pomoći

Psihodelični spojevi poput psilocibina (sastojku čarobnih gljiva) potencijalno mogli bi pomoći u izbjegavanju seksualne disfunkcije izazvane lijekovima, rekli su znanstvenici

 Mohssen Assanimoghaddam/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP
Sudionici istraživanja znanstvenicima su poboljšanja u nizu područja seksualnih funkcija prijavili čak i šest mjeseci nakon uzimanja psihodelika

Psihodelična iskustva povezana su s "poboljšanom seksualnom funkcijom", sudeći po prvom znanstvenom istraživanju o utjecaju psihodelika na seks.

Poboljšanja se mogu vidjeti i mjesecima nakon psihodeličnog iskustva izazvanog uzimanjem čarobnih gljiva, LSD-ja i drugih psihodelika, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports.

Znanstvenici iz Centra za istraživanje psihodelika na Kraljevskom koledžu u Londonu ispitali su 261 osobu, većinom iz SAD-a, prije i nakon psihodeličnog iskustva.

Ljudi su im prijavili poboljšanja u nizu područja seksualnih funkcija - uključujući bolju komunikaciju sa svojim partnerima, osjećaja većeg zadovoljstva svojim partnerom i vlastitim izgledom te “veći užitak tijekom seksa” – čak i do šest mjeseci nakon njihova psihodeličnog iskustva, rekli su autori.

"Vjerujemo da je ovo prva znanstvena studija koja istražuje učinke psihodelika na seksualno funkcioniranje", rekao je Tommaso Barba, vodeći autor studije.

Naša otkrića ukazuju na potencijalno poztivne učinke za stanja koja negativno utječu na seksualno zdravlje, uključujući kliničku depresiju i anksioznost, rekao je Barba.

"Ovo je osobito važno s obzirom na to da seksualna disfunkcija, često izazvana antidepresivima, često rezultira prestankom uzimanja ovih lijekova i posljedičnim ponovnim pojavom bolesti.”

Naglašavaju daljnju potencijalnu korist u liječenju depresije, gdje bi psihodelični spojevi poput psilocibina (sastojku čarobnih gljiva) potencijalno mogli pomoći u izbjegavanju seksualne disfunkcije izazvane lijekovima – jedne od najvećih nuspojava postojećih standardnih antidepresiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 08:25