ALESSANDRO STRUMIA

CERN IZBACIO ZNANSTVENIKA ZBOG IZJAVE O ŽENAMA Skandaloznim komentarima doveo se do 'otkaza': 'Fiziku su izumili muškarci, u nju se ne ulazi na poziv'

Ilustracija: CERN
 Profimedia, Sciencephoto RM
 

Europski institut za nuklearno istraživanje CERN odlučio je u četvrtak prekinuti suradnju s talijanskim znanstvenikom koji je izjavio da je fizika za muškarce i optužio žene da se zapošljavaju na račun ravnopravnosti s muškim spolom.

Profesor Alessandro Strumia, talijanski znanstvenik sa sveučilišta u Pisi, dao je izjavu u prigodi održavanja radionice koju je u rujnu u Ženevi organizirao CERN na temu "Teorija visokih energija i spol".

Više znanstvenica koje su sudjelovale u toj radionici optužile su ga poslije na društvenim mrežama za seksističke izjave.

CERN je zatim prekinuo suradnju s profesorom. U četvrtak je priopćio da je konačno odlučio ostati pri takvoj odluci.

"Nakon vlastite istrage (...) CERN je odlučio oduzeti profesoru status predavača", navodi institut u priopćenju.

CERN usto podsjeća da je sveučilište u Pisi u siječnju uputilo Strumiji javnu opomenu.

Strumia je u svojoj prezentaciji koju je ilustrirao dijagramima, dijapozitivima i tablicama rekao da su muškarci izloženi sve većoj diskriminaciji na području fizike.

Ustvrdio je da sve veća uloga žena na poslovima povezanim s fizikom nije rezultat njihove kvalifikacije, nego sve češćih rasprava o spolnoj ravnopravnosti.

"Fiziku su izumili i izgradili muškarci, u nju se ne ulazi na poziv", napisao je na dijapozitivu kao da ne zna da žene do prije stotinjak godina praktično nisu ni imale prilike za obrazovanje jer su prvo škole, a kasnije studiji bili rezervirani isključivo za muškarce. Nakon što se ženama dozvolilo obrazovanje na fakultetima, desetljeća su prošla dok to nije postalo i društveno posve prihvaćeno. Primjerice, ugledni Cambridge u V. Britaniji dozvolio je ženama potpuno obrazovanje kroz sve stupnjeve tek 1947.

Na čelo CERN-a je 2016. prvi put stala žena, Talijanka Fabiola Gianotti.

U zadnjih deset godina postotak žena zaposlenih u institutu neznatno je porastao te njihov udio u osoblju i dalje nije veći od 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:53