TERAPIJA BILJEM

Znanstveno dokazano: Inhaliranje ružmarina poboljšava rad mozga

Nakon apsorbiranja u krvotok, ružmarinovo ulje dalo je iznenađujuće rezultate

Testovi koje su proveli biokemičari Sveučilišta Northumbria pokazali su znatno bolju kognitivnu izvedbu nakon što je sastojak ružmarinovog ulja 1,8 cineol apsorbiran u krvotok. Ružmarin je od davnina poznat kao tradicionalan lijek, uz niz drugih načina na koje se može iskoristiti (pranje kose, sredstvo za odbijanje mačaka).

Znanstvenici su već dulje vrijeme pretpostavljali da ružmarin pospješuje rad mozga, pa ih nisu iznenadili dobiveni rezultati. Šok je izazvao utjecaj ružmarinovog ulja na krvotok, objavljeno je u časopisu Therapeutic Advances in Psychopharmacology.

Eksperiment je proveden na skupini od 20 ljudi koji su prirodni spoj kroz nos unijeli u organizam te je on apsorbiran u krvnu plazmu. Za doktora Marka Mossa to znači da postoji nešto više od tradicionalnog biokemijskog objašnjenja za povećane kognitivne sposobnosti ispitanika.

- Poznato je da se aroma ružmarina ponaša kao terapijski lijek, no sastavni dio njegovog ulja nikada nije bio apsorbiran u ljudski organizam - izjavio je Moss i podsjetio da se zaboravlja koliko je terapijskih lijekova dobiveno od biljaka. Njegov tim nastavit će istraživati terapijske mogućnosti biljaka kao što su lavanda ili pepermint, dok je krajnji cilj pronaći i razviti lijekove na biljnoj bazi koji bi produljili mentalni kapacitet starijih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:11