DOBRE VIJESTI ZA MUŽEVE

BIZARNO OTKRIĆE U ranim fazama raka dojke, rast malignih stanica moguće je zaustaviti - stiskanjem grudi!

Mina Bissell, znanstvenica s Berkeley laboratorija, otkrila je kako maligne stanice ne moraju nužno postati tumori, već da je njihova sudbina ovisna o interakciji s mikrookolišem stanice

BERKELEY - Zvuči kao neozbiljna šala ili internet-podvala, ali radi se o sasvim ozbiljnom istraživanju. Znanstvenici sa sveučilišta Berkeley i Lawrence Berkeley nacionalnog laboratorija otkrili su kako je moguće zaustaviti rast malignih stanica mliječnih žlijezda korištenjem mehaničkog pritiska.

Drugim riječima, neki oblici tumora dojke mogu se zaustaviti - stiskanjem grudi!

- Pokazali smo kako je organizacija tkiva osjetljiva na mehaničke utjecaje iz okoliša u ranim fazama rasta i razvoja, rekao je voditelj istraživanja Daniel Fletcher.

- Rani signal, u obliku stiskanja, izgleda da može preusmjeriti maligne stanice natrag u pravi smjer razvoja.

Mina Bissell, znanstvenica s Berkeley laboratorija, otkrila je kako maligne stanice ne moraju nužno postati tumori, već da je njihova sudbina ovisna o interakciji s mikrookolišem stanice. Njeni eksperimenti su pokazali kako manipulacija mikrookoliša može potaknuti mutirane stanice da se ponašaju normalno.

Iskustva iz laboratorijskih istraživanja Fletchera i Bissell iskoristio je Gautham Venugopalan, koji je proveo novu seriju eksperimenata na malignim stanicama.

Venugopalan i kolege uzgajali su maligne stanice iz dojki u supstanci nalik želatini koja je bila spremljena u fleksibilne silikonske komore. Fleksibilne komore omogućile su znanstvenicima da stlačuju stanice u ranim fazama razvoja.

Kako je vrijeme odmicalo, stlačene maligne stanice prerasle su u organiziranije stanice koje su izgledale potpuno normalno, u poređenju s malignim stanicama koje nisu bile izložene pritisku.

Lijevo: Maligne stanice koje nisu bile izložene pritisku. Desno: Maligne stanice nakon stlačivanja.

- Maligne stanice nisu u potpunosti zaboravile kako biti zdrave - samo im trebaju prave smjernice kako bi ih odvele natrag u zdravi obrazac rasta, rekao je Venugopalan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:35