ZNANOST JE ZABAVNA!

‘I Fucking Love Science’: najpopularnija stranica posvećena znanosti na Facebooku

Stranica je pokrenuta 2012. Danas ima sedam milijuna članova, a svaki dan stječe 15 tisuća novih sljedbenika

Elise Andrew bila je pri kraju studija biologije na Sveučilištu Sheffield kada ju je početkom prošle godine jedan prijatelj zamolio da prestane na svom zidu na Facebooku fanatično objavljivati vijesti i priče iz znanosti. - Dosadna si, morat ću te blokirati. Pokreni na Facebooku posebnu stranicu za takve priče - predložio joj je prijatelj.

Elise Andrew (24) u prvi se mah naljutila na prijatelja, a onda je poslušala njegov savjet. Tako je u ožujku 2012. na Facebooku kreirala “I Fucking Love Science” ( Ja j..... volim znanost), zabavnu i informativnu stranicu na kojoj se neprekidno smjenjuju atraktivne fotografije i zanimljive pričice iz svijeta znanosti. Stranica je brzo postala popularna i do rujna 2012. godine, kada je Elise Andrew diplomirala, stekla je milijun poklonika diljem svijeta. Danas taj site broji oko sedam milijuna sljedbenika i najpopularnija je Facebook stranica posvećena znanosti. Misija sitea “I Fucking Love Science”, koji svaki dan prikuplja 10.000 do 15.000 novih poklonika, objašnjena je glasovitom izrekom Isaaca Asimova: “Najuzbudljivija fraza u znanosti koja najvješćuje nova otkrića nije ‘Eureka!’, nego ‘To je zabavno’.

- U znanosti odgovor na svako pitanje dovodi do deset novih pitanja. Sviđa mi se što znanost nikad neće biti završena priča - kaže mlada Elise Andrew koja priznaje da je stvaranje Facebook stranice posvećene znanosti postalo njezina opsesija.

Roditelji su mi bili velika podrška, iako su zabrinuti što se nisam fokusirala na traženje posla. Čak i sada znaju reći: Za ime Boga, makni se s Facebooka i bavi se stvarnim poslom - ispričala je Elise Andrew koja se prije nekoliko mjeseci suočila s velikim neugodnostima. Naime, kada se u javnosti saznalo da iza “I Fucking Love Science” stoji žena, Elise je postala meta agresivnih seksističkih napada na Facebooku. - U popularnoj znanosti još uvijek prevladava stav o ženama kao autsajderima, što je smiješno. Žene danas na Zapadu stječu 50 posto doktorata u biologiji, kemiji i fizici. Također, polovica čitatelja mog sitea su žene - kaže Elise Andrew. Tvrdi da su na njezinoj živahnoj Facebook stranici posebno popularne vijesti povezane s liječenjem HIV/AIDS infekcije i raka dok nju sada najviše zanimaju astrofizika i astronomija. Vrlo popularan u srpnju ove godine bio je i post o našem Nikoli Tesli.

Potaknuta uspjehom “I Fucking Love Science”, što joj nije donijelo i veliku zaradu, Elise Andrew upravo je lansirala kanal na YouTubeu koji namjerava pretvoriti u znanstveni show na televiziji. I tko još može reći da je znanost dosadna i da nema mjesta za njezinu popularizaciju?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:15