POVIJESNI REZULTAT

(NE OBJAVLJIVATI!!!, DUPLIĆ) OTKRIVENA TAJNA VJEČNE MLADOSTI? Znanstvenici revolucionarnom terapijom okrenuli sat organizma

 Arhiva
Škotski znastvenici uspjeli su regenerirati vitalan organ

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu postigli su nevjerojatan uspjeh na polju produživanja životnog vijeka. Uspješno su regenerirali ostarjeli organ u živom biću i povratili mu sve mladanačke funkcije. To su postigli koristeći se neinvazivnom manipulacijom gena.

Radi se o revolucionarnom postignuću, ne samo zato jer pruža nadu za liječenje velikog broja tegoba uzrokovanih starenjem, već i zato jer u potpunosti mijenja naš pogled na uzroke starenja. U istraživanju, starost je tretirana poput simptoma bolesti, i liječenje simptoma je povratilo stanice u njihovo mladanačko stanje.

Fokus istraživanja bio je timus, organ zadužen za proizvodnju T-limfocita, koji je ključan za funkcioniranje zdravog imunosustava. Timus je organ koji se s godinama smanjuje i proizvodi sve manje limfocita, što je glavni razlog zašto su starije osobe podložnije zarazama i infekcijama.

U istraživanju, znanstvenici su utjecali na timus u starih miševa, koji, poput ljudi, s godinama gube punu funkciju tog organa.

Miševi su bili podvrgnuti genetskoj terapiji koja je utjecala na gene čiji se izričaj očituje u funkciji timusa. Grupa miševa koja je primila terapiju doživjela gotovo potpunu regeneraciju i rast timusa, čija je veličina i funkcija postala istovjetna onoj u mladih miševa.

Potrebno je još istraživanja prije nego što bi se terapija mogla primjenjivati na ljudima, no veliki uspjeh tima iz Edinburgha pokazao je da je moguće pomladiti organe u živom organizmu.

Kada bi terapija bila primjenjiva samo na timus u starijih ljudi, postigla bi nevjerojatan uspjeh u području kvalitete i duljine života starijih osoba, jednostavnim jačanjem njihovoh imunosustava. No, slične terapije bi se u budućnosti mogle koristiti za regeneraciju i drugih organa, u cijelosti pomlađujući starije osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:24