OGROMNO POTOMSTVO

DŽINGIS KAN DOBIO KONKURENCIJU Još deset muškaraca mogu se pohvaliti sličnim genetskim nasljeđem

 YouTube

Možda i najveći osvajač u povijesti čovječanstva, Džingis Kan dobio je konkurenciju, barem kada je riječ o njegovom potomstvu, u vidu deset drugih muškaraca.

Naime, jedno ranije istraživanje otkrilo je kako je čak 0.5% cjelokupne muške populacije moguće potomstvo mongolskog osvajača. Prema podacima tog istraživanja oko 8% ili 16 milijuna muškaraca s prebivalištem na području bivšeg Mongolskog carstva nose gotovo identične Y kromosome.

Kako govore povijesni podaci, Džingis Kan i njegov vojnici su poslije svake pobjede pljačkali i silovali žene. Pri tome je veliki Kan prvi birao ženu, a velik dio njih je zasigurno ostalo u drugom stanju.

I Kanovi direktni potomci su nastavili njegovim stopama. Tako je zabilježeno da je jedan njegov sin imao 40 sinova, a jedan od unuka 22. Ako se na to nadodao i 30 djevica koje su svake godine dovodili u harem jasno je kako je se Kanov kromosom širio populacijom. Tako je moguće da je njegova genetska ostavština prisutna u velikom broju.

Ovakav slučaj utvrđen je i kod Giocangga, djeda osnivača posljednje kineske carske dinastije Qing, kao i kod jednog člana srednjovjekovne irske dinastije O'Neill.

Međutim, tim istraživača predvođen Patricijom Balaresque s francuskog Sveučilišta Paul Sabatier, analizirao je 5321 DNA uzorka stanovništvu s područja između Bliskog Istoka i Koreje.

Pregledom uzoraka, osim Y kromosoma koji pripada Džingis Kanovoj i Giocanggijevoj lozi, još ih se devet istaklo, ali njihovi identiteti za sada su nepoznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:55