TAJNE SVEMIRA

Revolucionarno otkriće: Raspad subatomskih čestica doveo tim LHC-a na prag 'nove fizike'

Znanstvenici koji rade na Large Hadron Collideru (LHC) na tragu su 'nove fizike', čija pravila leže izvan onoga što znamo o svemiru. Za sve su odgovorne subatomske čestice zvane D-mesoni , koji imaju nešto drugačiji raspad od svojih antičestica, a urtavo bi to mogao biti razlog zbog kojeg je svemir napravljen od materije, a ne antimaterije.

Iako znanstvenici upozoravaju kako još moraju provjeriti svoje nalaze, jednako su tako izračunali kako postoji 0,5 posto šanse da se rezultat dobijenih promatranja tih čestica svodi na slučajnost.

LHC omogućuje promatre raspada subatomskih čestica, a dosadašnji podaci su pokazivali malenu razliku između raspada materije i antimaterije.

Drugi timovi nisu pronašli ovu razliku, a tim Hadron Collidera upozorava kako razlog za to leži u većoj preciznosti njihova eksperimenta. Jednostavno rečeno, kvalitetan tim i bolja oprema omogućili su im da primjete zanimljivu pojavu u fizici, a koja bi mogla objasniti zašto se svemir sastoji od materije, a ne antimaterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:09