OVISNI O VIRTUALNOM SVIJETU

Tinejdžeri koji provode previše vremena igrajući video igre imaju mozak kao ovicnici o kockanju

 AFP
Mozak čestih igrača, koji tjedno igraju i više od devet sati, proizvodi više kemijske supstance 'za dobar osjećaj' - dopamina

Znanstveno istraživanje pokazalo je kako tinejdžeri koji provode sate igrajući video igre imaju strukturu mozga sličnu onoj nađenoj kod ovisnika o kockanju. Studija 14-godišnjaka, koji vrlo često vrijeme provode igrajući video igre, otkrila je da je njihov 'centar za nagrađivanje' u mozgu znatno veći onod onog u mozgovima njihovih vršnjaka.

Skreniranje mozga čestih igrača, koji tjedno igraju i više od devet sati, pokazalo je kako njihov mozak proizvodi više kemijske supstance 'za dobar osjećaj' - dopamina.

Dopamin se u njihovim mozgovima još i više stvara kada gube u igrama, što je ekfekt viđen kod patoloških kockara. Znanstvenici smatraju da povećano izlučivanje dopamina spriječava igrače da odustanu od igre kada gube.

Igranje video igrada u tinejdžera smanjuje njihovo vrijeme odlučivanja, važna vještina ukoliko žele biti dobri u igrama, a isto to se pojavljuje i kod kockara.

Istraživači ne znaju je li igranje uzrokovalo promjene u mozgu ili su ljudi rođeni s moždanom strukturom koja ih 'tjera' da sate i sate provode igrajući. No, prvi ključni korak jest razumijevanje mogu li video igre stvoriti ovisnost.

Nedavno provedena studija prva je koja povezuje često igranje video igara s razlikama u moždanoj strukturi i aktivnosti . Provedeno je na 150 tinejdžera koji su svoje igranje opisali kao 'umjereno do često'.

Oni koji igraju često imaju veći 'centar za nagrađivanje' u mozgu koji se uključuje kada osjetimo ugodu, primjerice osvajajući novac, jedući čokoladu ili seksajući se.

- Otkrića prezentiraju da centar za nagrađivanje u mozgu ima značajnu ulogu u prekomjernom igranju video igara i pridonosi našem razumijevanju ovisničkog ponašanja - ističu znanstvenici.

Treba li prekomjerno igranje video igara tretirati kao ovisnost ili čak mentalnu bolest još uvijek je pitanje rasprave. S druge strane većina smatra kako se ovisnost o kockanju može lako usporediti s ovisnošću o drogama.

- Upravo je taj moždani centar za nagrađivanje ono što video igre smješta uz bok kockanju ili drogama. Znamo da se mozak mijenja odrastanjem, no goruće je pitanje je li igranje video igara uzrok ili posljedica - zaključio je voditelj istraživanja o kockanju Luke Clark sa Sveučilišta Cambridge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:04