NESTVARNO

Čudesan prizor iznad ‘Stijene‘: ‘Ne, ovo nije nikakvo čudo, lako je objašnjivo o čemu se radi‘

Levantni oblak iznad Gibraltara

 Royal Gibraltar Police
Vlažni površinski zrak naglo se penje do visine gdje je temperatura puno niža pa se vlaga u njemu kondenzira zbog čega nastaje oblak

Gibraltarska stijena i inače je fascinantan prostor kojeg okružuju zapanjujuća flora i fauna kakva se ne može naći nigdje drugdje na europskom kontinentu. No to je mjesto i dom neobičnom ‘levantnom oblaku‘ koji se sa stjenovitog vrha obrušava u nizinu, piše Washington Post.

Video koji je objavio Met Office Gibraltar prikazuje nevjerojatan levantni oblak - nazvan tako prema istočnom vjetru levantu - koji se, kako se čini, na vrhu stijene formira iz ničega.

No formiranje oblaka na vrhu stijene nije nikakvo čudo već je to proizvod vjetra levanta i začuđujućeg okoliša.

Vlažni površinski zrak naglo se diže zbog neobične topografije i uspinje do visine gdje je temperatura mnogo niža nego pri dnu stijene. To znači da zrak postaje zasićen, pa se vlaga u njemu kondenzira zbog čega se stvara oblak.

Ovaj nevjerojatan prozor vidljiv je putnicima čim slete u Gibraltar jer se nedaleko stijene nalazi zračna luka.

Neki u neobičnom oblaku koji se stvara samo kad puše levanat, najčešće od lipnja do listopada, vide i razne oblike poput dinosaura, miša ili raka.

Levantni oblak je posebna podvrsta češćih oblaka nazvanih ‘orografski oblaci, koji se stvaraju s obzirom na topografiju Zemlje. Postoji više vrsta takvih oblaka među kojima su oblaci zastave i lentikularni oblaci.

Levantni oblak je jedna vrsta oblaka zastave, odnosno oblak koji se formira na vrhu izolirane, visoke stijene gdje su vjetrovi jaki. Gibraltarska stijena je savršeno mjesto za formiranje takvog oblaka, no ista vrsta oblaka može se vidjeti i na vrhovima poput Mount Everesta na Himalaji i Matterhorna u Alpama.

Lentikularni ili lećasti oblaci su jedna od najčudnijih vrsta oblaka. Oblikovani poput leća ili letećih tanjura, takvi oblaci mogu vidjeti u blizini ili na vrhu planina jer se formiraju kada se vjetar velike brzine kreće oko velikog objekta na zemlji poput planine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:45