OKO SAURONOVO

ČUDOVIŠNO OKO U DUBOKOM SVEMIRU Tražili nove planete, a naišli na strašan prizor

 ESO

SANTIAGO - Ovu spektakularnu fotografiju astronomi su prozvali ‘Oko Sauronovo’ prema zlom čarobnjaku iz Gospodara prstenova, čiji je simbol, i jedna od manifestacija bilo golemo goruće oko.

Fotografiju je uslikao Europski južni opservatorij, Vrlo velikim teleskopom smještenim na vrhu Cerro Paranal u Čileu. Radi se o jednoj od prvih fotografija nastalih korištenjem instrumenta SPHERE, Spektro-polarimetričnog visokokontrastnog instrumenta za traganje za egzoplanetima.

Na slici se nalazi veličanstvena zvijezda HR 4796A, okružena prstenom svemiske prašine. Na običnom teleskopu vidio bi se samo gorući disk zvijezde koji bi zasjenio svjetlost prstena, no SPHERE instrument prekriva svjetlost matične zvijezde kako bi mogao doći do nevjerojatnih slika ovakve oštrine.

Instrument je dovoljno precizan da je u stanju kompenzirati utjecaj Zemljine atmosfere na sliku i može razlikovati svjetlost zvijezda i refleksiju svjetlosti s planeta na temelju boje i polarizacije svjetlosti.

Ove napredne mogućnosti pomoći će SPHERE-u u otkrivanju planeta koji kruže oko udaljenih zvijezda, i njihovom proučavanju u spektakularnoj jasnoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:28