FATALNI UDAR

'DA JE ASTEROID UDARIO SAMO DESET SEKUNDI RANIJE, DINOSAURI BI MOŽDA JOŠ BILI ŽIVI' Nova znanstvena otkrića dovode u pitanje i ljudsku vrstu...

 Screenshot / BBC video

Udar asteroida u Zemlju, koji je okončao eru dinosaura, imao je razoran učinak na planet pukom slučajnošću, tvrde znanstvenici. Da je udario 30 sekundi kasnije ili 30 sekundi ranije, uzrokovao bi neusporedivo manje štete i dinosauri bi vjerojatno preživjeli, a kao rezultat toga čovjek vjerojatno nikad ne bi postao dominantna vrsta na planetu, otkriva novi BBC-jev dokumentarac.

Pretpostavlja se da je asteroid udario Zemlju prije oko 66 milijuna godina, i to područje današnjeg poluotoka Jukatan u Meksiku, ostavivši iza sebe krater širok gotovo 180 km i dubok više od 30 km. Znanstvenici koji su proučavali geološku strukturu kratera, otkrili su da je kamen bogat sumpornim spojevima i taj se kamen prilikom udara asteroida pretvorio u prah. Zrak se tada ispunio oblakom prašine, nalik onome nakon jake erupcije vulkana, što je zasjenilo sunce i drastično ohladilo planet. Desetljećima su temperature bile izrazito niske i izbrisale su većinu života na Zemlji. Dinosauri koji nisu uginuli zbog dima, udara kamenja ili tsunamija, pretpostavlja se da su ostali bez hrane i uginuli od gladi, piše Daily Mail.

Međutim, da je asteroid promjera 9,6 kilometara na Zemlju pao nekoliko sekundi prije ili kasnije, vjerojatno bi pao u Atlantik ili Pacifik, duboku vodu, i ne bi uzrokovao tako fatalne posljedice. Doduše, znanstvenici pretpostavljaju da bi takvim udarom isparila većina morske vode, no smatraju da bi time bila nanesena manja šteta.

Profesorica Joanna Morgan s Kraljevskog koledža u Londonu, koja je s prof. geofizike Seanom Gulickom na Sveučilištu Texas u Austinu vodila bušenje u Jukatanu, rekla je da se otprilike 100 milijardi tona sulfata diglo u atmosferu i dodala: ‘To je dovoljno da ohladi planet za sljedećih deset godina i uništi većinu života.’

Udar asteroida bio je toliko snažan da je čak tri četvrtine života na Zemlji nestalo, uključujući većinu dinosaura, no to je ujedno dalo šansu manjim sisavcima, a onda i ljudima, da se uzdignu. Znanstvenici smatraju da se udar dogodio samo nekoliko desetaka sekundi prije ili poslije, udario bi u ocean i posljedice ne bi bile ni blizu tako katastrofalne.

Voditeljica na BBC-ju i znanstvenica, prof. Alice Roberts, rekla je da postoji mogućnost da danas ne bi bilo ljudi da se stvari nisu odigrale upravo ovako. Detaljna otkrića snimljena su za novi dokumentarni film ‘The Day The Dinosaurs Died’ koji će biti prikazan na BBC 2, a video najavu pogledajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:22