PUT U NEPOZNATO

Dan za povijest: NASA-in Perseverance prvi se put provozao Crvenim planetom

 AFP PHOTO/NASA/JPL-Caltech/HANDOUT
Perseverance je na Mars poslan kako bi kod kratera Jezero tražio znakove života. Vozilo će u to ime prevaliti nekih 15 kilometara

Istraživačko vozilo Perseverance (hrv. ustrajnost) Nacionalna aeronautička i svemirska agencija Sjedinjenih Američkih Država (NASA) mrdnulo je svojim kotačima i prvi se puta provozalo površinom Marsa, piše BBC.

Fotografije koje je Perseverance u petak poslao na Zemlju sugeriraju da je vožnja bila kratka te da je uključivala jedno skretanje.

Inženjeri su tijekom dva tjedna koliko se Perseverance nalazi na Marsu vozilu naređivali da koristi mnoge svoje sustave i instrumente te robotsku ruku.

Perseverance je na Mars poslan kako bi kod kratera Jezero tražio znakove života. Vozilo će u to ime tijekom jedne marsovske godine (otprilike dvije zemaljske) prevaliti put od nekih 15 kilometara. Znanstvenici, naime, žele da Perseverance obiđe nekoliko interesantnih brežuljaka koji se nalaze u krateru, a koji bi u sebi mogli sadržavati dokaze o pradavnoj biološkoj aktivnosti.

Prije nego što će se moći baciti na istraživanje Jezera, Perseverance će upravljati malenim helikopterom koji je donio sa Zemlje.

Perseverance će se tijekom narednih nekoliko tjedana odvesti na prikladan komad zemlje, gdje će potom staviti helikopter Ingenuity (hrv. domišljatost), koji se trenutno nalazi u ispod njegovog trbuha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:50