HRVATSKI FIZIČAR

Danilo Vranić: Preselio sam CERN u svoj dnevni boravak i tu pratim nastanak svemira

Vranić se može pohvaliti da dobro poznaje zahtjeve medija jer mu je žena bila poznata novinarka

ZAGREB - Kad je prošli ponedjeljak stigao na posao u CERN (Europski centar za nuklearna istraživanja) kod Ženeve, hrvatskom fizičaru Danilu Vraniću taj je dan izgledao kao početak bilo kojega radnoga dana. No, kad su se počele nizati fascinantne slike prvih sudara iona olova, postao je svjestan da su on i njegovi kolege uz pomoć LHC-a (veliki hadronski sudarač) kreirali minijaturni Big Bang, odnosno “ponovili” nastanak svemira.

- Naravno, znao sam što se treba dogoditi, ali tom veličanstvenom trenutku ne možeš odoljeti; jednostavno te ponese. Da, bio sam silno uzbuđen i sretan jer je to vrhunac mog 15-godišnjeg rada i kruna ukupne znanstvene karijere - ispričao je dr. Danilo Vranić (62) i priznao da je za njega minijaturni Big Bang imao i golemo osobno značenje.

Od dizajna do eksplozije

- Konačno sam mogao odahnuti jer je u toj grandioznoj eksploziji novonastalih čestica “moj” TPC (Time Projection Chamber) funkcionirao savršeno. TPC je, naime, vitalni dio detektora ALICE na kojem sam radio 15 godina: od dizajna, konstrukcije, tisuća testiranja, ugradnje pa ponovnih mjerenja i testiranja do slike eksplozije koja je za nekoliko minuta obišla svijet. Od tog trenutka nisam više morao strepiti hoće li što zakazati i hoću li ja, od znanstvenika sa zavidnim doprinosom eksperimentu ALICE, postati osoba koju svi krive za neuspjeh - rekao je Vranić koji u CERN-u surađuje 33 godine.

‘Vlak bez voznog reda’

Rođen je 1948. godine u Stanišiću kod Sombora, u koji su se njegovi roditelji “vlakom bez dnevnog reda” doselili iz Dalmacije godinu dana ranije. Srednju školu završio je u Splitu, a studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. - Nakon fakulteta slijedi posao na Institutu “Ruđer Bošković” (IRB), paralelno s postdiplomskim, potom magisterij, a 1977. tromjesečni boravak u CERN-u, uz zagrebačku stipendiju. To je bilo presudno za moje daljnju znanstvenu karijeru. S odličnom preporukom iz CERN-a uslijedio je rad na Max Planck institutu u Muenchenu i CERN-u - prisjetio se Vranić i naglasio da je najveći dio njegove znanstvene karijere vezan uz CERN. - Ipak, sve dok mi krajem devedesetih uprava IRB-a nije dala otkaz, ‘Ruđer’ sam smatrao svojim matičnim institutom.

Povratak ‘Ruđera’

Štoviše, u prvoj polovici osamdesetih formirao sam i grupu ‘Ruđerovih’ znanstvenika koji su surađivali u CERN-ovu eksperimentu NA35. Bio je to i institucionalni povratak ‘Ruđera’ u CERN - ispričao je Vranić. Za razliku od mnogih fizičara kojima je stran medijski svijet, Vranić se može pohvaliti da dobro poznaje zahtjeve novinarske profesije jer je njegova supruga Seada osamdesetih godina bila poznata politička novinarka.

Ljubav na prvi pogled

Seada i Danilo zajedno su od 1972. godine. - Bila sam pri kraju studija, a Danilo je upravo bio pred prvim zaposlenjem u “Ruđeru”. Tobože slučajan susret na Ilici, a zapravo u režiji njegova brata, bio je sudbonosan. Dogodila nam se ljubav na prvi pogled, ali meni i više od toga; u tom sam trenutku znala da sam upravo upoznala budućeg muža. Vjenčali smo se 10 godina kasnije, a zatim dobili kćeri Leilu i Sabinu - ispričala je Seada Vranić koja se posljednjih petanestak godina bavi spisateljskom karijerom. Poznata je po knjizi “Pred zidom šutnje!” s potresnim svjedočanstvima o masovnim silovanjima žena tijekom rata u Bosni. Vranići žive u blizini Ženeve, ali s francuske strane.

Život u Francuskoj

- Danas je moj radni dan drugačiji nego na početku karijere. Više ne moram biti u svakom trenutku fizički u CERN-u da bih znao što se događa i intervenirao u području za koje sam odgovoran. Dovoljno je da uključim laptop kojim sam povezan s eksperimentom, te da u roku od nekoliko sekundi saznam pravo stanje i donesem odluku šta mi je činiti. To mi omogućuje da više vremena provedem sa suprugom u našem domu, ali s druge strane ima pravo i ona kad kaže da sam joj CERN preselio u dnevni boravak - rekao je Danilo dok je Seada priznala da joj se “fizika uvukla pod kožu”. - Svijet elementarnih čestica izgleda mi poput lijepe književnosti u odnosu na politiku koja je dugo bila predmet moga novinarskog zanimanja - rekla je Seada koja je objavila i roman “Žena od paučine”.

- Nikako da i treću knjigu privedem kraju - dodala je Seada.

Danilo je, pak, priznao da mu je i nakon 40 godina istraživanja fizika i dalje zanimljiva i uzbudljiva.

- To je moj život i uživam u tome, i kad se ‘mučim’ i ‘žrtvujem’. U početku je bilo mnogo toga za naučiti, ali se kasnije isplatilo. Sada mi izgleda da sam odabrao ono najbolje jer ‘fizika je poezija pisana jezikom matematike’ - zaključio je Danilo Vranić.

Leila i Sabina govore čak četiri jezika

Ne sjećam se da smo zbog naših karijera imali problema. Znala sam koliko Danilu znači fizika, a on je znao koliko je meni važno novinarstvo. Mi smo se dobro razumjeli i vjerovali jedno drugome. Naše ambicije bilo je malo teže uskladiti s ulogom roditelja: ja sam morala znatno usporiti tempo na poslu, a i Danilo je nakon rođenja naših kćeri više boravio u Zagrebu, a u CERN je odlazio nekoliko puta godišnje - prisjetila se Seada Vranić naglasivši da sa suprugom u Zagreb dolazi dva-tri puta godišnje.

- Naš život posljednjih 17 godina odredile su neprilike u Hrvatskoj i projekt LHC. To je bilo iznimno važno razdoblje i za naše kćeri jer smo im mogli priuštiti najbolje obrazovanje, a kako ja nisam radila, posvetila sam im maksimum vremena. Obje govore četiri jezika. Leila je diplomirala psihologiju i bavi se ljudskim resursima, a Sabina je stručnjakinja za procjene rizika kod investicija, na burzi u mirovinskom sustavu i za razne vrste osiguranja - rekla je Seada Vranić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:42