EVOLUCIJSKA BLISKOST

Dekodiran genom najvećeg čovjekolikog majmuna: Gorile i ljudi dijele čak 96 posto gena

ZAGREB - Međunarodna skupina znanstvenika sekvencirala je genom gorile, našeg najbližeg srodnika nakon čimpanzi, a to je postignuće objavljeno u novom broju vodećeg znanstvenog časopisa Nature.

To je i posljednji sekvencirani genom među genomima velikih čovjekolikih majmuna. Podsjetimo, 2000. godine sekvenciran je čovjekov, 2005. godine čimpanzin, a 2011. godine orangutanov genom.

Evolucijska bliskost

Analiza genoma najvećeg primata pokazala je da čovjek i gorila, koji su se na evolucijskom putu razdvojili prije oko 10 milijuna godina, dijele oko 96 posto svojih gena. Sa čimpanzama, od kojih smo se na evolucijskom putu razdvojili prije oko šest milijuna godina, dijelimo oko 98 posto gena.

“Gorile su općenito zanimljive životinje, ali nama znanstvenicima su posebno zanimljive zbog evolucijske bliskosti s ljudima”, izjavio je za Guardian Aylwyn Scally, jedan od autora studije u kojoj su zajednički sudjelovali znanstvenici iz Wellcome Trust Sunager Institutea blizu Cambridgea i Baylor College of Medicine iz Houstona. Genetska sekvenca koja je poslužila za anali-zu potječe od ženke gorile po imenu Kamilah, pripadnice zapadnih nizinskih gorila.

Inače, početne analize i usporedbe genetskih sekvenci gorile, čimpanze i čovjeka pokazuju sličnost gena uključenih u razvoj sluha i mozga.

“Znanstvenici su dosad smatrali da je brza evolucija gena povezanih sa sluhom povezana s razvojem jezika. No, naši rezultati dovode u pitanje taj stav jer su se geni povezani sa sluhom kod gorila razvili istim tempom kao i kod ljudi”, izjavio Chris Tyler-Smith, jedan od autora istraživanja.

Ugrožena vrsta

Danas su gorile klasificirane kao kritično ugrožena živo-tinjska vrsta koja broji ma-nje od 10.000 jedinki. Žive uglavnom u tropskim šumama Kameruna, Gabona, Nigerije, Republike Kongo, Centralne Afričke Republike i Angole.

“Istraživanje velikih čovjekolikih majmuna uči nas o ljudskoj evoluciji, ali i povezuje s vremenom kada je naš opstanak bio na krhkoj osnovi. Isto tako, analiza genoma gorile ukazuje na važnost zaštite i očuvanja te izvanredne vrste”, zaključili su znanstvenici u Natureu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:11