KARIKA KOJA NEDOSTAJE

Dječak pronašao najbolje očuvan fosil drevnog pračovjeka

 AFP

Matthew Berger, devetogodišnji sin profesora Leeja Bergera s University of the Witwatersrand u Johannesburgu pronašao je dosad najbolje očuvane ostatke pračovjeka stare gotovo dva milijuna godina.

- Podigao sam kamen i vidio ključnu kost kako strši. U prvi trenutak nisam znao što je. Mislio sam da je samo antilopa. Pozvao sam oca, a on je pet metara dalje počeo psovati. Pitao sam ga što nije u redu, a on je rekao: 'ništa ništa, našao si hominida – ispričao je maleni paleontolog.

Fosili ljudskog pretka nazvanog Australopithecus sediba, odrasle žene i dječaka, otkriveni su u poznatom nalazištu u sustavu pećina Malapa u Južnoafričkoj Republici nedaleko od Johannesburga. Znanstvenici vjeruju kako predstavljaju poveznicu između primitivnog majmunolikog čovjeka i prvih ljudi.

Pronalazak je izazvao pravu buru rasprava u znanstvenoj zajednici koja nastoji odrediti kako se ovaj novi fosil uklapa u sve složeniju sliku ljudskog razvoja.

- To je trenutak prelaska od majmuna koji hoda na dvije noge prema nama ljudima – objasnio je prof. Berger. - Vjerujem da su svi svjesni kako je to razdoblje od prije 1,8 do nešto više od 2 milijuna godina jedno od najslabije zastupljenih u fosilnim zapisima – dodao je.

Mnogi znanstvenici smatraju Australopithecusa izravnim pretkom Homoa, međutim, precizno određivanje mjesta A. sedibe na ljudskom porodičnom stablu predstavlja problem budući da ga neki stručnjaci poistovjećuju s Homom.

A. sedibu karakterizira fascinantna mješavina suvremenih i drevnih osobina. Maleni zubi, ravan nos, vrlo razvijena karlica i duge noge čine ga vrlo suvremenim. Međutim, duge ruke i vrlo malen mozak odjek su znatno starije australopiteške skupine.

Kosturi su pronađeni na međusobnoj udaljenosti od oko metar u urušenom sustavu podzemnih špilja, a znanstvenici nagađaju kako je vjerojatno riječ o majci i sinu koji su umrli zajedno. Moguće je da su upali kroz neki otvor na zemlji ili da ih je onamo odnijela bujica. Uz ljudske fosile na istom su mjestu pronađeni i dobro očuvani ostaci sabljozube mačke, antilope, miša i zečeva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:53