SREBRNA KOVANICA

Djevojčica u Jeruzalemu pronašla novčić star skoro 2000 godina, stručnjaci: ‘Izuzetno je rijedak‘

Liel Krutokop s novčićem.

 Yaniv Berman/Zuma Press/Profimedia
S jedne strane novčića se nalazi čaša i natpisi ‘izraelski šekel‘ te ‘druga godina‘, koji se odnosi na drugu godinu pobune.

U Jeruzalemu je 11-godišnja djevojčica otkrila 2000 godina star novčić kojeg je kovao židovski svećenik koji se pridružio Velikoj pobuni, poznatoj kao prvom židovskom ratu protiv Rimljana, prenosi Daily Mail.

Liel Krutokop je iskopala srebrni komad dok je pomagala arheolozima u Nacionalnom parku grada Davida, navodi izraelska Uprava za antikvitete.

- Kantu s prljavštinom smo izlili na cjedilo, a dok smo filtrirali kamenje koje je bilo unutra, vidjela sam nešto okruglo - rekla je Krutokop o trenutku kada je našla novčić, težak oko 14 grama, s drevnim oznakama i natpisima židovskog ustanka.

S jedne strane novčića se nalazi čaša i natpisi 'izraelski šekel' te 'druga godina', koji se odnosi na drugu godinu pobune (67. do 68. pr. Kr.). Na drugoj strani novčića piše 'Sveti Jeruzalem' na starohebrejskom pismu, nakon čega slijedi još jedna riječ koja se odnosi na sjedište Velikog svećenika u Hramu.

Dr. Robert Kool, voditelj Odjela za kovanice Izraelske uprave za antikvitete, je rekao: 'Ovo je rijedak nalaz, budući da je od tisuća kovanica otkrivenih do danas u arheološkim iskopavanjima, samo 30-ak kovanica izrađeno od srebra.'

image

Novčić.

Yaniv Berman/Zuma Press/Profimedia

Kovanice su izradili židovski pobunjenici, kao način da pokažu svoju predanost borbi za neovisnost svog naroda.

Kool vjeruje da je srebro korišteno za izradu novčića potjecalo iz rezervi skrivenih u židovskim hramovima, a valuta je vjerojatno kovana na Brdu hrama. Teorija proizlazi iz činjenice da je novčić izrađen od visokokvalitetnog srebra, a Kool napominje da je samo takav materijal bio dostupan u hramovima.

- Valuta je znak suvereniteta. Ako krenete u pobunu, koristite jedan od najočitijih simbola neovisnosti i kujete novčiće - rekao je Kool.

- Natpis na novčiću jasno izražava težnje pobunjenika, a odabir korištenja starog hebrejskog pisma, koje tada više nije bilo u upotrebi, nije slučajan. Upotreba ovog pisma došla je da izrazi čežnju naroda tog razdoblja za danima Davida i Salomona te danima ujedinjenog židovskog kraljevstva, kada je narod Izraela imao punu neovisnost u zemlji - tvrdi Kool.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 18:02