UTVRDILA STUDIJA

Dobre vijesti: Cjepivo tvrtki BioNTech i Pfizer djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa

 Frederic J. Brown/AFP
Istraživanje Pfizera s kraja siječnja već je pokazalo djelovanje cjepiva protiv mutirajućih virusa

Cjepivo tvrtki BioNTech i Pfizer prema najnovijoj studiji djeluje i protiv mutirajućih sojeva koronavirusa koji su se pojavili u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, priopćile su ove tvrtke u ponedjeljak.

"Studija objavljena u stručnom časopisu Natural Science pokazuje da cjepivo BioNTech/Pfizer neutralizira nove sojeve koronavirusa", stoji u zajedničkom priopćenju Bontech i Pfizera.

Istraživanje Pfizera s kraja siječnja, koje je proveo institut u Teksasu, već je pokazalo djelovanje cjepiva protiv mutirajućih virusa. Časopis Natural Science je sada objavio istraživanja eksternih laboratorija, koje također potvrđuju djelotvornost cjepiva protiv mutirajućih sojeva koronavirusa.

U časopisu se navodi kako je sada potrebno daljnje kliničko promatranje kako bi se dobila dodatna saznanja o djelovanju cjepiva BioNTech/Pfizer na te sojeve.

Novi sojevi koronavirusa dokazani su i u više saveznih pokrajina u Njemačkoj. Zbog pojave novih sojeva koji se šire brže od starijeg, stručnjaci dovode u pitanje ukidanje strogih mjera zatvaranja usprkos padu broja novozaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:11