OTKRIĆE ZA NOBELA

DOKAZANA ZADNJA EINSTEINOVA TEORIJA Otkrivena jeka Velikog praska kojim je počeo svemir

Riječ je o minijaturnim mreškanjima u tkivu svemira koja kroz prostor prenose energiju, poput valova koji putuju oceanima

Znanstvenici iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian jučer su potvrdili da su došli do epohalnog otkrića na području kozmologije i fizike elementarnih čestica - pronašli su primordijalne gravitacijske valove, svojevrsnu jeku Velikog praska kojim je prije 13,82 milijarde godina nastao svemir.

Gravitacijski valovi posljednje su nepotvrđeno predviđanje Einsteinove Opće teorije relativnosti. Riječ je o minijaturnim mreškanjima u tkivu svemira koja kroz prostor prenose energiju, otprilike jednako načinu na koji valovi putuju oceanima. Već godinama se zna da bi nepobitni dokazi o njihovu postojanju sigurno doveli do Nobelove nagrade, a svim ostalim znanstvenicima to otkriće pruža prvi uvid u rađanje svemira.

Veliko otkriće

Signal je navodno pronašao specijalizirani teleskop nazvan Bicep (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), smješten na Južnom polu. Bicep skenira nebo mikrovalnim frekvencijama i prikuplja fosilnu energiju zaostalu od Velikog praska. Kozmolozi već desetljećima nagađaju da bi se otisak primordijalnih gravitacijskih valova mogao “nalijepiti” upravo na takvu radijaciju.

- To je sveti gral kozmologije. Veliko, veliko, veliko otkriće - rekla je Hiranya Peiris, kozmologinja s londonskog University Collegea.

Prema teoriji, primordijalni gravitacijski valovi trebali bi znanstvenicima otkriti detalje o prvom trenutku stvaranja svemira, koji je dosad bio u sferi spekulacija. Kozmolozi vjeruju da se 10^(-34) sekunde nakon Velikog praska svemir naglo proširio. Ta teorija, poznata kao inflacija, služila je kao objašnjenje za uniformnu strukturu svemira, ali uvijek joj je nedostajalo vjerodostojnosti jer nije bilo fizičkih dokaza koji bi objasnili zašto su se stvari dogodile tako kako su se dogodile.

- Primordijalni gravitacijski valovi su dugo smatrani neoborivim dokazom inflacije. To je nešto najbliže dokazu te teorije što će ikada postojati - kazala je Hiranya Peiris.

Vrhunac karijere

Naime, kozmolozi vjeruju da je jedino inflacija mogla pojačati primordijalne gravitacijske valove u signal koji se može uhvatiti.

Ekstrahiranje tog signala, međutim, iznimno je komplicirano. Mikrovalovi koji ga nose morali su proći cijeli svemir prije dolaska na Zemlju. Na tom putu na njih su utjecali grozdovi galaksija.

- To bi se moglo usporediti s promatranjem svemira kroz staklo s mjehurićima. Distorzije se moraju ukloniti na vrlo uvjerljiv način da bi itko mogao tvrditi da je došao do otkrića. Kome god to pođe za rukom, dosegnut će vrhunac znanstvene karijere - istaknuo je Duncan Hanson sa Sveučilišta McGill u kanadskome Montrealu, koji radi na teleskopu Južni pol, rivalu Bicepa smještenome odmah pokraj njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:49