SPAS ILI...?

Dr. Polić: Ulijeva optimizam, ali budimo oprezni; Euforija splašnjava: Imamo ogromnu prepreku

Ilustracija/Bojan Polić (u krugu)
 Albert Yuralaits/Alamy/Alamy
Radi se o mRNK cjepivu koje sadrži sintetičku verziju RNK koju virus koristi za stvaranje proteina

Iz američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha stižu optimistične vijesti po kojima njihovo cjepivo koje bi uskoro moglo stići na tržište postiže zaštitu od koronavirusa i veću od 90 posto. Naime, već za desetak dana Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) mogla bi dobiti njihov zahtjev za registraciju tzv. glasničkog cjepiva protiv koronavirusa u potpunosti temeljenog na biotehnologiji. Ovo je zadnji korak koji treba učiniti da bi cjepivo konačno stiglo na tržište, a temelji se na prvoj privremenoj analizi učinkovitosti koju je prije dva dana proveo vanjski neovisni Odbor za nadzor podataka (DMC) na rezultatu treće faze kliničkog ispitivanja ovog cjepiva, u koju je bilo uključeno 43.538 sudionika.

U studiji su potvrđena 94 slučaja covida kod ispitanika (nakon cijepljenja), ali je analiza zaražavanja potvrdila da su uglavnom zaraženi oni koji su dobili placebo. Naime, pokazalo se da je učinkovitost cjepiva veća od 90 posto sedam dana nakon druge primljene doze. To znači da se zaštita postiže 28 dana nakon početka cijepljenja. No iz ove dvije tvrtke poručuju da se i dalje nastavlja pratiti djelotvornost cjepiva koja može varirati, kao i podaci o mogućim sigurnosnim problemima.

Pobjeda znanosti

"Ovo su obećavajući rezultati, ali treba biti oprezan dok se cijelo istraživanje ne završi. Naime, premda se radi o više od 40.000 ispitanika, to je za konačni zaključak još uvijek mali broj onih koji su cjepivo dobili, ali svakako ulijeva optimizam da bismo konačno mogli doći do rješenja za ovu zdravstvenu krizu", kaže prof. dr. Bojan Polić, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

image
Bojan Polić
Matija Djanjesic/CROPIX

"Ovo je sjajna vijest za znanost i čovječanstvo. Niz rezultata našeg ispitivanja cjepiva protiv covida-19 u trećoj fazi daje početne dokaze o njegovoj sposobnosti da spriječi koronavirus i pomogne u zaustavljanju ove globalne zdravstvene krize", rekao je dr. Albert Bourla, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Pfizer.

"Prva privremena analiza naše globalne studije faze 3 pruža dokaze da cjepivo može učinkovito spriječiti covid-19. Ovo je pobjeda za inovacije, znanost i globalnu suradnju", rekao je prof. Ugur Sahin, suosnivač i izvršni direktor tvrtke BioNTech.

"Kad smo krenuli na ovo 'putovanje' prije 10 mjeseci, upravo je ovaj rezultat bio cilj koji smo željeli postići. Pogotovo danas, dok smo svi usred drugog vala i mnogi od nas u blokadi, još više cijenimo koliko je važna ova prekretnica na našem putu prema okončanju ove pandemije i da svi povratimo osjećaj normalnosti. Nastavit ćemo prikupljati daljnje podatke dok se liječenje nastavlja upisivati na konačnu analizu planiranu kad se ukupno prikupe 164 potvrđena slučaja covida-19. Želio bih zahvaliti svima koji su pridonijeli da se ovo važno postignuće omogući", rekao je Sahin.

Sintetička verzija

Kliničko ispitivanje 3. faze cjepiva nazvanog BNT162b2 počelo je 27. srpnja i do danas je u njega uključeno 43.538 sudionika, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu cjepiva do 8. studenoga. Otprilike 42 posto sudionika iz raznih zemalja te 30 posto američkih različitih su rasa i imaju raznoliko etničko podrijetlo što je potrebno da bi se dokazalo da djeluje kod svih.

Radi se o mRNK cjepivu koje sadrži sintetičku verziju RNK koju inače virus koristi za stvaranje proteina. Naime, mRNK u koronavirusu omogućava da 'spike' protein probije stanice u organizmu. No cjepivo nema dovoljno genetskih podataka za proizvodnju virusnih proteina, ali ima toliko da zavara imunološki sustav koji onda počinje proizvoditi antitijela protiv koronavirusa i štiti nas od bolesti.

Drugim riječima, ovo cjepivo ne sadrži niti umrtvljen niti oslabljen koronavirus na čemu se temelje druga cjepiva koja potiču organizam na stvaranje antitijela. Tvrtke planiraju da će u ovoj godini uspjeti proizvesti 50 milijuna doza ovog glasničkog cjepiva, a tijekom sljedeće 1,3 milijarde u novim pogonima koji su sagrađeni tijekom pandemije, ne bi li se osigurale velike količine.

Pozitiva na tržištu: Zbog Pfizera skočili burzovni indeksi, prihod kompanije 36 mlrd. dolara

Albert Bourla, direktor američkog Pfizera, objavio je u ponedjeljak hit-vijest o uspješnom kliničkom testiranju cjepiva protiv koronavirusa u suradnji s njemačkom biotehnološkom kompanijom BioNTech, izazvavši val optimizma na burzama koji se spojio s reakcijama na američke izbore.

Američki dionički indeks S&P 500 narastao je odmah pri otvaranju 3,6 posto, Dow Jones 4,9 posto, Pfizerove dionice izlistane na NYSE osam posto, a BioNTechove, izlistane na Nasdaqu, čak 26 posto. I prije nego što su znali koliko je cjepivo uspješno, Pfizer i BioNTech su, u sklopu Trumpova projekta "Warp Speed", potpisali ugovor s državom težak gotovo dvije milijarde dolara, a njime se predviđa proizvodnja 100 milijuna doza cjepiva do kraja ove godine.

Kako je objavio New York Times, SAD će povući prvu seriju cjepiva vrijednu 1,95 milijardi dolara (oko 20 dolara po dozi), s pravom da kupi još 500 milijuna, odnosno 600 milijuna ukupno. Naravno, država će platiti Pfizeru ugovorenu svotu tek ako cjepivo dobije odobrenje agencije za lijekove i kad isporuči prvih 100 milijuna doza. U Pfizeru svoj uspjeh ocjenjuju povijesnim jer su uspjeli doći do cjepiva u manje od godinu dana. Pfizer je za treće tromjesečje prijavio prihod od 12 milijardi dolara, a u prvih devet mjeseci 36 milijardi dolara.

Skladištenje cjepiva stvara nove probleme i prepreke

Euforija nakon velike vijesti objavljene iz Pfizera i BioNTecha brzo je splasnula i to zbog logističkih problema. Naime, čak i kada bi cjepivo uskoro izašlo na tržište, ono još neko vrijeme neće biti dostupno široj populaciji zbog kompleksnog skladištenja koje zahtijeva ekstremne uvjete.

Tako se cjepivo mora držati na -70 stupnjeva Celzija, a takvi zahtjevi prepreka su čak i za najsofisticiranije bolnice u SAD-u, a kamoli za neka ruralna područja ili siromašnije zemlje s ograničenim resursima.

- 'Hladni lanac' bit će jedan od najizazovnijih aspekata isporuke cjepiva, kaže Amesh Adalja iz centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkinsa.

- Ovo će biti izazov na svim razinama jer čak ni bolnice u velikim gradovima nemaju uvjete za skladištenje cjepiva na takvoj ultraniskoj temperaturi, kaže Adalja.

Pfizerova glasnogovornica Kim Bencker kaže kako kompanija usko surađuje s američkom vladom na pitanju dostave cjepiva iz distribucijskih centara u SAD-u, Njemačkoj i Belgiji u sve dijelove svijeta. (jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:59