BOGATA CIVILIZACIJA

DR. ŠPRAJC PRONAŠAO DVA GRADA DREVNIH MAJA U Meksiku otkrio piramide i palače

Međunarodni arheološki tim predvođen slovenskim arheologom Ivanom Šprajcom otkrio je u džungli na jugoistoku Meksika dva grada drevnih Maja, Lagunitu i Tamchen.

Šprajc je kazao da su gradovi pronađeni u travnju na poluotoku Yucatanu pregledavanjem fotografija tog područja iz zraka, te dodao da bi se u toj regiji mogli nalaziti "deseci" još neotkrivenih gradova Maja.

Slovenski arheolog rekao je da su dva grada dosegla vrhunac svog razvoja krajem Klasičnog perioda Maja (600. do 1000. godine). Na obje su lokacije arheolozi pronašli palače, piramide i trgove prekrivene gustim raslinjem. Jedna od piramida je visoka gotovo 20 metara.

Tim arheologa je ucrtao 10-12 hektara na obje lokacjie, ali su sami gradovi vjerojatno puno veći. "Sastavili smo zemljopisne karte, ali samo vjerskih i administrativnih središta na obje lokacije ... to znači samo centra grada", rekao je Šprajc.

Njegov tim još nije počeo s arheološkim iskapanjima.

Šprajc je dodao da postoje "deseci potencijalnih lokacija s gradovima koji se vide na snimkama iz zraka". Naglasio je da daljnja istraživanja ovise o financiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:33