IZMJERILI IH NA TISUĆE

Duljina prosječnog penisa u posljednjih 30 godina narasla za 25 posto, znanstvenici zabrinuti: ‘To nije dobro‘

Ilustrativna fotografija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia
Znanstvenici su do podataka o povećanju penisa došli tako što su analizirali podatke koji su prikupljeni u 75 studija koje su provedene od 1942. do 2021.

Meta-analiza koju je provelo Sveučilište Stanford pokazala je da je dužina prosječnog ukrućenog penisa u periodu od 1992. do 2021. skočila za 25 posto, s 12,19 cm na 15,24 cm, prenosi Daily Mail.

Iako mnogi muškarci žude za dužim spolovilom, znanstvenici sa Stanforda strahuju da su im penisi porasli zbog izlaganja kemikalijama, sjedilačkog načina života i konzumacije nezdrave hrane.

Istovremeno, spomenuti su faktori doprinijeli i padu plodnosti od 1992. do 2021. godine.

Znanstvenici su do podataka o povećanju penisa došli tako što su analizirali podatke koji su prikupljeni u 75 studija koje su provedene od 1942. do 2021. godine.

U sklopu tih studija izmjeren je 55.761 penis.

Znanstvenici su očekivali da će dužina penisa pasti u periodu od 1992. do 2021. godine.

- Bilo kakva promjena u razvoju zabrinjavajuća je jer je naš reproduktivni sustav jedan od najvažnijih dijelova ljudske biologije. Ako promjene događaju ovako brzo, to znači da se nešto snažno događa u našim tijelima. Moramo pokušati potvrditi ove rezultate. Ako se potvrde, moramo utvrditi što uzrokuje te promjene - rekao je dr. Michael Eisenberg, profesor urologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford.

Studija je pokazala da je prosječni opušteni penis u periodu od 1942. do 2021. bio dugačak 8,63 cm. Prosječni je nategnuti penis u istom periodu bio dugačak 12,95 cm, a prosječni ukrućeni penis 13,71 cm.

Dok se ova meta-analiza bavila dužinom penisa, u njoj nije bilo riječi o tome zašto su se penisi povećali te kako veličina penisa utječe na plodnost.

Dužina penisa povezana je s reproduktivnim hormonima čovjekova endokrinog sustava.

Dr. Eisenberg strahuje da bi povećanje penisa moglo biti povezano s izlaganjem štetnim kemikalijama koje se nalaze u pesticidima i higijenskim proizvodima.

Znanstvenici vjeruju da bi isti faktori koji su doveli do porasta penisa mogli dovesti i do neplodnosti i erektilne disfunkcije.

Studija objavljena ranije ove godine pokazala je da se od 1970. prepolovio prosječan broj spermija u ejakulatu.

Daily Mail piše da stručnjaci smatraju da bi pad plodnosti koji je već doveo do pada broja djece koja se rađaju u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim razvijenim zemlja mogao dovesti do ekonomskih problema.

Dr. Eisenberg rekao je da bi se morala provesti analiza pada plodnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:42