ARHEOLOŠKA SENZACIJA

Džungla je tisućama godina skrivala veličanstvene gradove: ‘Ovo posve mijenja pogled na povijest, nismo imali pojma!‘

Piramida La Danta

 Carlos Alonzo/Afp/Profimedia/Carlos Alonzo/afp/profimedia
Zaključak je jasan - majanska je civilizacija bila mnogo razvijenija nego što se dosad smatralo

Dugo skrivene ruševine goleme mreže majanskih gradova oduševile su međunarodne znanstvenike u Gvatemali, koji novom tehnologijom vrijedno mapiraju "dobro organiziranu mrežu" od čak 417 gradova iz 1000. godine prije nove ere.

Impresionirani znanstvenici ističu da su na području većem od 2000 četvornih kilometara pod gustom džunglom na sjeveru Gvatemale gradovi povezani s oko 180 kilometara "superautocesta". Znanstvenici tu cestovnu mrežu smatraju "prvim sustavom autocesta na svijetu".

Otkrićima tu nikako nije kraj - na proučavanom području nalazi se niz sofisticiranih ceremonijskih kompleksa, hidrauličnih sustava i poljoprivredne infrastrukture, a zaključak je jasan - majanska je civilizacija bila mnogo razvijenija nego što se dosad smatralo.

Područje se mapira od 2015. godine, a dokazi govore o dobro organiziranom ekonomskom, političkom i društvenom sustavu koji je funkcionirao prije 2000 godina.

Dosad se vjerovalo da su pripadnici majanske civilizacije iz srednjeg do kasnog pretklasičnog razdoblja Maja (1000 godina prije Krista do 250. godine poslije Krista) bili samo lovci i sakupljači, bande nomada, saditelji kukuruza. "Sada znamo da je taj period bio obilježen izvanrednom kompleksnošću i arhitekturnom sofisticiranošću i da su se neke od najvećih građevina u povijesti svijeta gradile upravo u ovo vrijeme", izjavio je za Washington Post Richard Hansen, glavni autor studije, profesor arheologije na Sveučilištu u Idahu.

image

Piramida La Danta na arheološkoj lokaciji El Mirador

Carlos Alonzo/Afp

Hensen ističe kako veliki pronalazak u regiji El Mirador posve mijenja pogled na povijest Amerika jer je pronađen "golem dio povijesti", o kojem se dosad nije imalo pojma. Iz tog razdoblja dosad nije bilo previše pronalazaka, među ostalim zato što ih je prekrila džungla. No, posebni radar s kojim je otkriveno zaraslo blago omogućio je da se to promijeni.

Lidar, nova tehnologija koja radi na infracrveni laser, može mapirati područja pod debelim prašumskim pokrivačem stvarajući visokokvalitetne 3D prikaze.

Digitalnim "podizanjem" drveća Lidar je znanstvenicima otkrio drevne brane, spremnike, piramide i stadione na području El Miradora, koji je i prije bio poznat kao "kolijevka Maja".

Henrique Hernández, arheolog sa Sveučilišta San Carlos u Gvatemali, jedan od suautora studije, smatra da bi jednom kada bude u potpunosti otkriven El Mirador mogao postati gvatemalska Dolina faraona, iako je riječ o vrlo zabačenom i izoliranom području na granici s Meksikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:37