HERODOTA SU LAGALI

EGIPTOLOG RIJEŠIO DREVNI MISTERIJ Razotkrivena tajna nestanka goleme perzijske vojske u pustinji

Hijeroglifi iz hrama ispričali su profesoru Kaperu, naime, sasvim drugačiju priču i shvatio je da se radi o drevnom slučaju - zataškavanja

Nizozemski egiptolog profesor Olaf Kaper vjeruje da je riješio drevni misterij nestanka perzijske vojske, koji se dogodio 524 godine prije nove ere. Naime, profesor Kaper tvrdi da je uz pomoć hijeroglifa riješio tajnu nestanka velike vojske koja je brojala 50.000 ljudi, a za koju se ranije vjerovalo da je nestala u pješčanoj oluji. Hijeroglifi iz hrama ispričali su profesoru Kaperu, naime, sasvim drugačiju priču i shvatio je da se radi o drevnom slučaju - zataškavanja.

Naime, perzijska vojska koju je poslao kralj Kambiz II umarširala je u egipatsku pustinju iz Tebe (danas Luxor), ali se nakon toga više nikada nije čulo za njih. U 5. stoljeću grčki povjesničar Herodot zapisao je priču o tome da su nesretno poginuli u pješčanoj oluji. No, profesor Kasper je utvrdio da su vojsku iz zasjede napali pobunjenici koje je vodio Petubastis III.

Taj je poraz bio sramotan za kralja pa je zataškan. Perzijski kralj Darije I, koji je okončao pobunu u Egiptu krvoprolićem dvije godine nakon Kambizova poraza, pripisao je taj poraz prirodnim silama, pa je 75 godina nakon toga Herodot zapisao "službenu" verziju.

Profesor Kaper je do otkrića došao posve slučajno, dok je proučavao kamen na kojem su bio ispisan niz titula Petubastisa III.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:34