ZELENO SVJETLO

EMA odobrila Modernino cjepivo protiv koronavirusa za uporabu diljem Europske unije

Cjepivo koje je razvila američka kompanija Moderna drugo je koje je dobilo zeleno svjetlo za uporabu u EU
 Joseph Prezioso/AFP

Cjepivo američkog proizvođača Moderna dobilo je u srijedu zeleno svjetlo europskog regulatora i postalo drugo cjepivo protiv koronavirusa odobreno u Europskoj uniji, javlja RT.

Pošto je Europska agencija za lijekove (EMA) dala zeleno svjetlo, odobriti ga treba još Europska komisija i taj konačni korak očekuje se vrlo brzo kako bi cijepljenje moglo početi i ubrzati procjepljivanje europskog stanovništva. 

EMA-in Odbor za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) zeleno svjetlo je dao na sastanku u srijedu, pošto je raniji izvanredan sastanak u ponedjeljak završio bez zaključka. 

EMA je 21. prosinca preporučila cjepivo protiv covida-19 koje su proizveli Pfizer i njegov njemački partner BioNTech.

Otkad je prije tjedan dana u Europskoj uniji počelo cijepljenje, stotine tisuća Europljana primile su cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Više od milijun doza distribuirano je u Velikoj Britaniji u svega mjesec dana, a zdravstvene vlasti u Njemačkoj i Francuskoj bile na meti kritika zbog presporog početka kampanje.

Nizozemska je u srijedu počela s cijepljenjem, a prva osoba koja je primila cjepivo bila je 39-godišnja medicinska sestra u staračkom domu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2021 14:05