DIVLJE MLAZNE STRUJE

‘Evo kada će padati svi temperaturni rekordi! Ali ni to nije najgore u cijeloj priči...‘

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix
Pripremite se na nove vremenske ekstreme

Prirodni klimatološki fenomen El Niño počeo je u Tihom oceanu, objavila je američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA). Znanstvenici smatraju da će El Niño vjerojatno učiniti 2024. najtoplijom godinom otkad postoje mjerenja, a mogao bi donijeti sušu Australiji i dijelu Azije, više kiše južnom dijelu SAD-a te oslabiti indijski monsun. El Niño, također, pojačava uvjete suše u Africi.

"Ovisno o svojoj snazi, El Niño može izazvati niz utjecaja, kao što je povećanje rizika od obilnih oborina i suša na određenim lokacijama diljem svijeta. Klimatske promjene mogu pogoršati ili ublažiti određene utjecaje povezane s El Niñom. Na primjer, El Niño bi mogao dovesti do novih temperaturnih rekorda", rekla je za BBC Michelle L‘Heureux, klimatologinja iz NOAA-e.

La Niña

Fenomen El Niño prvi su primijetili peruanski ribari davne 1600. godine. Primijetili su da su tople vode dosegle vrhunac u blizini Amerike u prosincu i nazvali su događaj "El Niño de Navidad", što na španjolskom znači Kristovo dijete.

- El Niño je jedna od faza ENSO (El Niño-Southern Oscillation, eng., El Niño - južna oscilacija) pojave. Radi se o pozitivnim anomalijama temperature mora, za koje je uočeno da se najčešće jave oko Božića prvenstveno u priobalju Ekvadora i Perua, a mogu potrajati nekoliko mjeseci. Zbog porasta temperature mora smanjuje se količina ribe. Te se anomalije, osim lokalno uz obalu južne Amerike, mogu proširiti i puno dalje, u središnjem Pacifiku - pojasnila je Lidija Srnec, klimatologinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Suprotni klimatski fenomen je La Niña, što na španjolskom znači djevojčica. Dok traje La Niña, pasati pušu velikom snagom preko cijelog Tihog oceana. Pritom potiskuju površinski sloj oceana niz vjetar te uzrokuju uzlazno strujanje u moru i snižavanje površinske temperature u središnjem i istočnom dijelu Tihog oceana.

Posljedice za Europu

- Tijekom El Niña zimi su jače izražene mlazne struje iznad istočnog Pacifika, a putanje tropskih oluja i frontalnih sustava su statistički različite od uobičajenih. Uočavaju se područja s povišenim temperaturama zraka, ali i prostorno značajno sušniji dijelovi uz bliže kontinente. Suprotno se uočava tijekom La Niñe - naglasila je Srnec, koja se utjecajem fenomena ENSO bavila u svome magistarskom radu.

- S obzirom na udaljenost izvornog mjesta nastanka El Niña i La Niñe od Europe te na brojne druge bliže modifikatore vremena, kao što je sjevernoatlantska oscilacija, NAO, nije jednostavno odrediti koliki je utjecaj ENSO-a na vrijeme kod nas. Efekt nije istodoban i može se opaziti s pomakom u vremenu - dodala je klimatologinja Lidija Srnec.

Od 9 do 12 mjeseci

Epizode El Niña i La Niñe obično se događaju svake dvije do sedam godina i obično traju devet do 12 mjeseci. Ne izmjenjuju se strogo periodički: događaji La Niñe rjeđi su od epizoda El Niña. No, između 2020. i 2022. godine sjeverna hemisfera imala je tri epizode La Niñe zaredom. Tijekom epizode El Niña globalne temperature rastu za oko 0,2 Celzijeva stupnja, a padaju za oko 0,2 Celzijeva stupnja tijekom La Niñe, objavio je britanski Met Office.

"Sada je El Niño u porastu, ali stvarno se čini da će dosegnuti vrhunac intenziteta krajem ove godine. Novi rekord za globalnu temperaturu 2024. godine definitivno je vjerojatan, a ovisi o tome koliko će ovaj El Niño biti snažan", rekao je za BBC Adam Scaife, voditelj dugoročnih predviđanja u Met Office.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 11:29