NOVO ISTRAŽIVANJE

Evo zašto je jako opasno piti vodu iz plastične boce nakon što istekne rok trajanja

Ilustracija

 Sasirin Pamai/alamy/profimedia
Osobe koje redovito piju flaširanu vodu godišnje unesu oko 900.000 više mikroplastičnih čestica nego oni koji piju vodu iz slavine
Osobe koje redovito piju flaširanu vodu godišnje unesu oko 900.000 više mikroplastičnih čestica nego oni koji piju vodu iz slavine

Iako je malo vjerojatno da će se vaša flaširana voda ‘pokvariti‘ prije nego što je popijete, novo istraživanje dokazalo je da plastika u kojoj se čuva s vremenom propada - i time potencijalno povećava rizik od razvoja raka, piše Daily Mail.

Na bočicama vode obično stoji rok trajanja od otprilike 18 mjeseci do dvije godine, ali taj se datum zapravo ne odnosi na samu vodu - nego na bocu.

Unutar tog razdoblja voda bi trebala zadržati okus i kvalitetu, no ako se pije nakon isteka roka, povećava se rizik od unosa štetnih mikroplastika koje su povezane s pojavom raka crijeva, oštećenjima mozga i neplodnošću.

I dok stručnjaci iz Natural Hydration Councila tvrde da je voda sigurna i nakon isteka roka, drugi upozoravaju da se mikroplastika u vodu može početi oslobađati već u proizvodnji, a količina tih čestica raste kako plastika stari i degradira.

Mikroplastika - nevidljiva, ali sveprisutna

Mikroplastika su sićušni komadići plastike, veličine tek nekoliko mikrometara - otprilike dvije tisućinke milimetra.

Nedavna istraživanja otkrila su prisutnost mikroplastike u ljudskim plućima, posteljici, majčinom mlijeku, pa čak i u krvi, što izaziva zabrinutost zbog njezine sposobnosti da prodre duboko u organizam.

Dr. Sherri Mason, jedna od vodećih svjetskih istraživačica plastike u slatkim vodama i suradnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), upozorava:

‘Postoje poveznice između porasta određenih vrsta raka, smanjenja broja spermija te porasta poremećaja poput ADHD-a i autizma. Znamo da su ti problemi povezani sa sintetskim kemikalijama u okolišu, a plastika je jedan od glavnih načina na koji te kemikalije ulaze u naša tijela.‘

image

Ilustracija

Denys Kuvaiev/alamy/alamy/profimedia

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) smatra da se većina mikroplastike iz organizma izlučuje prirodnim putem, ali UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorava da se manji dio čestica ipak može zadržati u krvotoku i vitalnim organima.

Sve više dokaza povezuje mikroplastiku s neurotoksičnošću, kroničnim upalama i poremećajem hormona i metabolizma.

Ljudi koji piju flaširanu vodu unose i do 900.000 više mikroplastika godišnje

Novo istraživanje koje je vodila dr. Sara Sajedi, stručnjakinja za zaštitu okoliša sa Sveučilišta Concordia, pokazalo je da osobe koje redovito piju flaširanu vodu - čak i prije isteka roka trajanja - godišnje unesu oko 900.000 više mikroplastičnih čestica nego oni koji piju vodu iz slavine.

Sajedi je upozorila da su zdravstveni rizici koje nose jednokratne plastične boce ‘ozbiljni‘ te pozvala na veću svijest o ovom ‘hitnom problemu‘.

‘Mikroplastika može pridonijeti disbalansu crijevne mikrobiote, poremetiti ravnotežu korisnih bakterija, a udisanjem može uzrokovati i respiratorne bolesti. Ovi široko rasprostranjeni, kronični zdravstveni rizici pokazuju koliko je važno prepoznati i rješavati utjecaj nano i mikroplastike kako bismo zaštitili ljudsko zdravlje.‘

Nakon isteka roka voda može promijeniti okus – i postati sumnjiva

Stručnjaci također upozoravaju da voda u boci nakon isteka roka može izgubiti svježinu, jer se polietilen tereftalat (PET) – plastika od koje su boce napravljene - s vremenom razgrađuje, što utječe na okus i miris vode.

Srećom, PET sam po sebi ne sadrži štetne kemikalije poput ftalata ili BPA-a.

No, ako se boce čuvaju na vrućini, izložene suncu ili u blizini jakih mirisa i kemikalija, kvaliteta plastike se brže pogoršava, a voda može poprimiti neugodan okus.

PET plastika je također porozna, što znači da s vremenom male količine vode mogu ispariti, a kroz bočicu mogu ući i onečišćujuće čestice iz okoline.

Mikroplastika iz ambalaže može narušiti zdravlje crijeva

Samo nekoliko dana ranije, australski znanstvenici objavili su istraživanje koje je izazvalo veliku pozornost - mikroplastika iz ambalaže za hranu može oštetiti crijevnu floru i povećati rizik od raka debelog crijeva i depresije.

Analizom uzoraka stolice zdravih dobrovoljaca, otkrili su da mikroplastika mijenja mikrobiološku aktivnost u crijevima.

Neke od tih promjena slične su obrascima koji su ranije povezivani s depresijom i razvojem raka crijeva, što sugerira da bi ove sićušne čestice mogle narušiti unutarnju ravnotežu organizma i utjecati i na fizičko i mentalno zdravlje.

Stručnjaci su rezultate nazvali ‘značajnima‘, ističući da je riječ o prvom istraživanju na ljudima koje dokazuje da mikroplastika može promijeniti crijevni mikrobiom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 18:49