LEKCIJA O LJUBAVI

FASCINANTNO ISTRAŽIVANJE Evo što nam pijani glodavci mogu otkriti o međuljudskim odnosima

 Getty Images

Alkohol čini srce sklonijim ljubavi, barem ako ste ženka prerijske voluharice. Znanstvenici su po prvi puta otkrili da alkohol različito utječe na socijalno povezivanje kod mužjaka i ženki.

S obzirom da se prerijske voluharice pare s jednim partnerom do kraja života, i u divljini ali i laboratoriju, glodavci su često korišteni kao model u shvaćanju neurokemije ljudskoga mozga koje nas vodi prema dugotrajnim ljubavnim vezama.

S obzirom na društvenu prirodu i ljubav prema alkoholu (vole ga više od vode), malena krznena bića često se u laboratorijima koriste za istraživanje ovisničkog ponašanja kod ljudi.

Eksperiment je izgledao ovako: ženku i mužjaka prerijske voluharice smjestili su zajedno u kavez i dali im pristup vodi pomiješanoj s etanolom i čistoj vodi. Nakon 24 sata par je razdvojen i premješten u različite kaveze. Kasnije, istraživači su testirali njihovu sklonost prema partneru s kojim su pili ili nepoznatoj voluharici.

Rezultat je bio nevjerojatan. Alkohol je različito utjecao na mužjaka, za razliku od ženke.

Naime, alkoholizirane ženke su bile sklonije povezivanju s "partnerom u alkoholu", za razliku od onih koje su pile samo vodu. S druge strane, alkohol je mužjake učinio manje sklonima originalnoj partnerici.

Znanstvenici su zaključili da razlikama u ponašanju upravljaju promjene u dijelovima mozga zaduženima za društveno ponašanje, kao i za osjećaje poput tjeskobe. Istih onih dijelova zaduženih za formiranje monogamnih veza kod voluharica.

Manja vjerojatnost da se mužjaci sparuju u alkoholiziranom stanju podsjeća na negativne posljedice alkohola na dugotrajne veze i bračnu sreću kod ljudi, što pak, kako smatraju znanstvenici, upućuje da bi za sve mogao biti kriv biološki element.

Nova studija objavljena je jučer u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:40