JEDITE ZDRAVO

'Fast food' usporava razvoj inteligencije: Djeca koja jedu brzu hranu mogla bi imati trajne posljedice!

LONDON - Najnovije istraživanje Sveučilišta u Londonu pokazalo je kako će djeca koja jedu više brze hrane razviti manji IQ od djece koja redovito jedu svježe kuhana jela.

Ishrana djeteta, ispostavilo se, ima dalekosežni utjecaj na IQ djeteta, čak i kada se svi drugi mogući faktori poput inteligencije u ranoj dobi i imovinskog stanja obitelji uzmu u obzir.

U istraživanju je sudjelovalo 4000 škotske djece između tri i pet godina starosti, i uspoređivali su se učinci brze hrane s učincima svježe kuhanih obroka.

Dr. Sophie von Stumm smatra kako su rezultati očekivani.

- Zdrav razum nalaže kako će hrana koju jedemo utjecati na razvoj mozga, no prethodna istraživanja su se sva fokusirala na učinke specifičnih grupa namirnica umjesto na tipove obroka, rekla je von Stumm.

- Ovo istraživanje pomoći će s pružanjem čvrstih dokaza raznim javnim kampanjama čiji je cilj smanjiti količinu brze hrane koju jedu djeca u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Von Stumm ističe kako je istraživanje pokazalo da su razlike u ishrani djece velikim dijelom i društveni problem.

- Majke i očevi s manjim primanjima često imaju manje vremena za pripremanje svježih obroka svojoj djeci. Ta djeca postižu slabije rezultate na testovima inteligencije, i često imaju problema u školi.

Slične rezultate postiglo je i istraživanje u Australiji, objavljeno ove godine, koje je pokazalo kako djeca koja jedu ‘junk food’ u prosjeku imaju IQ dva boda niži od svojih vršnjaka koji se zdravije hrane. Istraživanje objavljeno u Americi 2010 također je pokazalo kako djeca koja jedu pizze i prženu hranu prije treće godine života imaju IQ do pet bodova niži od vršnjaka koji su jeli svježe kuhana jela s voćem i povrćem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:59