INAUGURACIJA NA KANARIMA

FOTO: HRVATI RADILI NA TELESKOPU KOJI ĆE RAZOTKRITI NAJDUBLJE TAJNE SVEMIRA Visok je 45 metara, težak 100 tona, nevjerojatno je brz i izrazito moćan

Iako je teleskop LST-1 visok 45 metara i težak 100 tona, iznimno je brz - unutar 20 sekundi može se orijentirati na bilo koju točku nebeskog svoda

Hrvatski znanstvenici dio su tima koji je izgradio i postavio prvi prototip velikog teleskopa nazvan LST-1, teleskop koji detektira najsilovitiji dio spektra kozmičkog elektromagnetskog zračenja (čija je energija u rasponu od 20 GeV do 300 TeV što je 20 puta veća energija od one koja se postiže u najsnažnijem akceleratoru na svijetu LHC u Cernu). Drugim riječima, mjerenjem kozmičkog gama zračenja ovakvim tipom teleskopa uzimaju se slike najsilovitijih procesa u svemiru koje se događaju u područjima takve gustuće energije i tvari koje je nemoguće postići u laboratorijima, primjerice u blizini tajanstvenih crnih rupa i neutronskih zvijezda, objasnili su znanstvenici.

Teleskop LST inauguriran je na otoku La Palmi, dijelu Kanarskog otočja uz prisustvo 200 gostiju iz cijeloga svijeta. Tim zaslužan za postavljanje teleskopa sastoji se od više od 200 znanstvenika iz deset zemalja: Brazila, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Indije, Italije, Japana, Poljske, Španjolske i Švedske.

Hrvatska je doprinijela izgradnjom jednog pomoćnog instrumenta, koji je dizajniran, razvijen i testiran na FESB-u u Splitu. Uređaj koji su razvili Nikola Godinović i doktorand Darko Zarić služit će za precizno praćenje usmjerenosti teleskopa LST-1. Kolege iz Rijeke - Dijana Dominis Prester, Tomislav Terzić i Saša Mićanović - razmatraju kako novoizgrađeni teleskop LST-1 uključiti u zajednička opažanja s već postojećim teleskopima MAGIC.

"Iako je teleskop LST-1 visok 45 metara i težak 100 tona, iznimno je brz - unutar 20 sekundi može se orijentirati na bilo koju točku nebeskog svoda kako bi po dojavi mogao snimiti kratkotrajne provale kratkih gama zraka niskih energija za koje još ne znamo kako i gdje nastaju. LST-ovi će omogućiti studiranje izvora gama zraka na kozmološkim udaljenostima. Brzo pozicioniranje i osjetljivost na niske energije gama zraka čine teleskope LST pogodnim za studiranje kratkotrajnih varijabilnih izvora gama zraka u našoj vlastitoj galaksiji i za proučavanje aktivnih galaktičkih jezgra i provala gama zraka na ogromnim kozmološkim skalama", poručili su znanstvenici koji stoje iza projekta.

Naime, uz ovaj veliki teleskop LST-1, planira se ugradnja još cijele mreže teleskopa na Kanarima.

Danas inaugurirani teleskop prvi je od četiri LST-a na sjevernom opservatoriju Čerenkovljeve mreže teleskopa. U narednih nekoliko godina planira se izgradnja 15 teleskopa srednje veličine, a za potpuno pokrivanje planiranog spektra zračenja potrebni su i teleskopi male veličine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00