TAJNA JEZERA VOSTOK

FOTO: MISTERIJ NA ANTARKTICI Ruski znanstvenici na 3700 metara ispod leda otkrili novi oblik života: Bio je netaknut 14 milijuna godina!

1034626 02/10/2012 The first sample of prehistoric water from sub-glacial Lake Vostok in Antarctica. Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti
 AFP / AFP ImageForum

MOSKVA - Ruski znanstvenici vjeruju da su pronašli nove oblike života koji su već milijunima godina potpuno izolirani ispod antarktičkog leda, izvijestila je agencija RIA.

Nakon više od desetljeća bušenja debele ledene kore Rusija je prošle godine probila antarktički led i uzela uzorke vode iz ogromnog jezera koje netaknuto leži ispod leda najmanje 14 milijuna godina.

Znanstvenici kažu da ledena, mračna prostranstva jezera Vostok smještena oko 3.700 metara ispod leda mogu pružiti uvid u to kako je planet izgledao prije ledenog doba kao i ideje o tomu kakvi su oblici života mogući na drugim planetima.

Ilustracija: NSF

"Nakon isključenja svih poznatih kontaminirajućih utjecaja, bakterijska DNK koja je pronađena ne odgovara nijednoj poznatoj vrsti u svijetu", kazao je za RIA-u Sergej Bulat s instituta za nuklearnu fiziku u Sankt Peterburgu.

"Da je pronađena na Marsu bez ikakvih bismo dvojbi zaključili da život na Marsu postoji. No, ovo je DNK sa Zemlje", kazao je. "Ovo je oblik života koji do sada nije bio poznat i nije nigdje katalogiziran".

Ruski znanstvenici prvi u povijesti došli su do tajanstvenog jezera skrivenog pod 3,7 km debelim ledom Antarktike

"Kad smo pokušali identificirati DNK on nije odgovarao nijednoj poznatoj vrsti. Sličnost je u najboljem slučaju bila najviše 86 posto", kazao je Bulat. On je dodao kako se smatra da svako preklapanje DNK manje od 90 posto znači da se radi o novootkrivenim formama života.

Znanstvenici iz SAD-a i Britanije na korak su iza ruskih kolega u nastojanjima da otkriju kakav život postoji u ekstremnim uvjetima ispod kilometarskog sloja leda.

Ove je godine američki tim u uzrocima vode iz nešto plićeg jezera Whillans, smještenog ispod ledenog pokrova, vidio pod mikroskopom žive stanice, no zaključili su da je potrebno je više vremena kako bi se utvrdilo o kakvoj se vrsti bakterija radi i kako ona funkcionira.

Britanski su pak napori da se dođe do jezera Ellsworth u prosincu zaustavljeni zbog problema s bušenjem ledenog pokrova.

Pronalaženje novih oblika života u dubinama ispod ledenog pokrivača može biti pokazateljem kakve se životne forme mogu očekivati u ekstremnim uvjetima Marsa ili Jupiterova mjeseca Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2023 12:19