POJAVIO SE NIOTKUDA

FOTO: MISTERIJ NA MARSU Znanstvenici u bunilu: Prije 13 dana kamen nije stajao na tom mjestu?!

 NASA
Na Crvenom je planetu nedavno uočen kamen kojem na istom mjestu 13 dana prije nije bilo ni traga

PASADENA - Tijekom jedne od svojih uobičajenih istraživačkih misija na Marsu, NASA-ino je vozilo Opportunity 8. siječnja snimilo kamen koji donekle podsjeća na krafnu.

Vjerojatno u nepreglednim prostranstvima na Crvenom planetu ima još naizgled sličnog kamenja, ali znanstvenici su ostali u bunilu s obzirom da ove konkretne 'krafne' samo 13 dana ranije, kada je Opportunity prolazio istim mjestom, nije bilo.

NASA-ini su stručnjaci crveno-bijelom kamenu dali ime 'Pinnacle Island', a pronađen je na području Murrayjeva grebena, neposredno uz golemi krater pored kojega Opportunity provodi marsovsku zimu, piše Space.com .

Rover je prema Pinnacle Islandu ispružio svoju robotsku ruku kako bi analizirao njegov sastav i tada je uslijedilo još veće iznenađenje.

NASA

Foto: NASA

'Nikada nismo vidjeli nešto slično. Jako je bogat sumporom i magnezijem, ima dvaput više mangana od bilo čega što smo dosad pronašli na Marsu. Pojma nemam što bi to moglo značiti. U potpunom smo bunilu, baš se dobro zabavljamo', s uzbuđenjem je ustvrdio voditelj misije Opportunity Steve Squyres.

Iznio je dvije teorije o misterioznom ukazanju kamena. Prema jednoj, Pinnacle Island se dokotrljao niz padinu spomenutog kratera, dok je prema drugoj sam rover, koji ima šest kotača, zapeo za njega te ga odbacio na poziciju na kojoj ga prije nije bilo.

'Drugi scenarij je najvjerojatniji', tvrdi Squyres, koji dodaje da je misteriozna 'krafna' još jedan dokaz da je Mars prepun iznenađenja.

Foto: NASA

Opportunity na Marsu boravi od 24. siječnja 2004. godine. Prema originalnom planu, njegova je istraživačka misija trebala potrajati tek tri mjeseca, no protegnula se sve do danas i još joj se ne nazire kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:39