SATURNOV MJESEC JAPET

FOTO Monumentalni odroni na najvećoj planini u Sunčevom sustavu pružaju bolje razumijevanje odrona na Zemlji?

 NASA
Kada se rub kratera Malun na Japetu odlomio na visini od 8 kilometara, lavina se protezala čak 34 kilometra od podnožja kratera prije zaustavljanja

ZAGREB - Monumentalni odroni na najspektakularnijoj planini u Sunčevom sustavu mogli bi objasniti pojavu i mehanizme odrona na Zemlji, tvrde znanstvenici koji proučavaju Saturnov mjesec Japet.

Kada se rub kratera Malun na Japetu odlomio na visini od 8 kilometara, lavina se protezala čak 34 kilometra od podnožja kratera prije zaustavljanja. Znanstvenici vjeruju da klizanje materijala zagrijava ledenu površinu ispod tla, što ga čini skliskim i uzrokuje daleko veći put lavine nego što bi bio pod normalnim okolnostima.

Planetologinja Kelsi Singer sa Washington sveučilišta u St. Louisu smatra da Japetova ‘vrlo hladna površina bez atmosfere pruža izvrstan laboratorij za proučavanje odrona s dugim hodom.

- Vidimo odrone posvuda po Sunčevom sustavu, no Saturnov ledeni mjesec Japet ima više monumentalnih odrona nego igdje drugdje osim na Marsu, rekla je Singer.

- Odroni na Japetu su eksperiment na planetarnoj skali koji ne možemo napraviti u laboratoriju ili promatrati na Zemlji. Daju nam primjere monumentalnih odrona leda, umjesto kamenja, uz drugačiju gravitaciju, i bez atmosfere. Bilo koja teorija odrona s dugim hodom na Zemlji mora također vrijediti i na Japetu.

Odroni na Zemlji najčešće dosežu udaljenost od polovice visine s koje su krenuli, no u rijetkim situacijama, koje znanstvenici trenutno ne razumiju u potpunosti, znaju dosezati i dvostruko veću udaljenost od početne visine, pri čemu nerijetko uzrokuju znatne materijalne štete i ljudska stradanja.

Japet, inače, ima najveći planinski lanac u sunčevom sustavu, gotovo 20 kilometara visok i duži od 1600 kilometara, koji se proteže uz ekvator. Pretpostavlja se da je nastao od prstena stijena i leda koji je kružio oko mjeseca, te se kroz milijune godina, komad po komad, zabijao u Japetov ekvator. Planinski lanac otkrila je NASA-ina letjelica Cassini 2004. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:11