MORSKI SISAVCI

FOTO Otkrivena nova vrsta dupina: Kolonija od 150 jedinki živjela je blizu obale Melbournea

 AFP
Novi će dupini nositi ime 'turciops australis', no bit će poznatiji pod nazivom Burrunan, aboridžinskom imenu za veliku životinju iz porodice pliskavica

MELBOURNE - Australski znanstvenici otkrili su novu vrstu dupina koja do sada nije bila poznata u životinjskom svijetu, javljaju svjetske agencije.

Kolonija od 150-ak jedinki primijećena je u južnim morima Melbournea, a pomnijim je proučavanjem otkriveno kako se radi o vrsti koju do sada nitko nije opisao.

Istraživanje je predvodila znanstvenica Kate Charlton-Robb sa sveučilišta Monash koja je ranije proučavala dobre dupine (lat. tursiops truncatus). Nakon što je usporedila lubanju, DNK podatke te određene fizičke karakteristike ispitivanih jedinki i dobrih dupina zaključila je kako se radi o sasvim novoj vrsti.

Charlton-Robb nove je dupine nazvala 'turciops australis', no u australskoj će javnosti biti poznatiji pod nazivom Burrunan, aboridžinskom imenu za veliku životinju iz porodice pliskavica.

Zanimljivo je kako su od kraja 19. stoljeća do sada otkrivene svega tri vrste dupina, a još je nevjerojatnije što je nova vrsta cijelo vrijeme boravila 'na dohvat ruke' znanstvenika, no nitko ju nije zamijetio.

http://www.jutarnji.hr/multimedia/archive/00425/foto01_425665S0.jpg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:25