ČOVJEK S NOVIM IZGLEDOM

FOTO: Pogledajte kako je izgledao mladić prije prve potpune transplantacije lica

 AP

Glava bez nosa i čeljusti, a na mjestu gdje su bila usta tek iskrivljena rupa – to je ukratko strašna slika koju je zabilježio uređaj za magnetsku rezonanciju (MRI) prije nego što je neimenovanom tridesetogodišnjem farmeru u Španjolskoj prošli mjesec obavljena prva potpuna transplantacija lica u svijetu.

Prije operacije koja će mu promijeniti život nesretni je mladić jedva disao, govorio i jeo. Jedva da je bio živ. Lice je izgubio prije pet godina kada mu je slučajno opalila sačmarica i raznijela veći dio glave. MRI i rendgenske snimke jasno su pokazali da će mu trebati opsežna transplantacija kakvu prije toga nikada nitko nije obavio.

Revolucionarna je operacije konačno izvedena 20. ožujka u bolnici Vall d'Hebron u Barceloni, trajala je puna 24 sata, a u njoj je sudjelovao tim od 30-ak stručnjaka. Mladiću su presađeni mišići lica, koža, nos, usnice, čeljust, zubi, jezik i jagodične kosti.

U prvom dijelu operacije uklonjeni su mu meki dijelovi tijela uključujući arterije i vene. Potom mu je odstranjeno čvrsto tkivo i osiguran slobodan protok krvi u licu donora. U posljednjoj fazi presađene su mu kosti i povezani živci.

Iako je dobio lice čovjeka koji je poginuo u prometnoj nesreći, stručnjaci tvrde da neće izgledati ni kao donor niti jednako kao prije već kao 'hibrid' ta dva lika. Uz dopuštenje psihijatra mladić je već vidio prve rezultate. Mada će trebati još dosta vremena da otekline splasnu, a ožiljci nestanu, liječnici kažu da je već zadovoljan viđenim.

Sada je najveća briga španjolskih stručnjaka da tijelo ne odbaci donirana tkiva zbog čega će dobivati jake imunosupresore. Naime, organizam Isabelle Dinoire, prve Francuskinje kojoj je 2006. obavljena djelomična transplantacija lica, čak je dva puta pokušao odbaciti presađene dijelove.

Mladić će u bolnici ostati još dva mjeseca, a kada iziđe čeka ga još jedan težak zadatak - navikavanje na život s potpuno novim izgledom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 14:53