KUŠIN MU JE BILA STINA

FOTO Senzacionalno otkriće zadarskih arheologa na Dugom otoku: Najstariji Dalmatinac umro je uz vatru prije 11.000 godina

Dugi otok, 231111. Arheolosko nalaziste na Dugom otoku u spilji Vlakno kod mjesta Savar. Foto: Danko Vujevic
 Danko Vujevic
Vrijednost nalaza je ogromna, jer u Dalmaciji gotovo nema ljudskih ostataka iz tog razdoblja

Zadarski su arheolozi drugi put ove godine krenuli u istraživanje pećine Vlakno blizu mjesta Savar na Dugom otoku i pred sam kraj kampanje naišli na senzacionalno otkriće - pronašli su kostur star oko 11.000 godina.

Dugootočna pećina

Dosad su u toj pećini pronađeni fragmenti kostiju, a sada su otkriveni cjeloviti ostaci, figurativno rečeno, najstarijeg Dalmatinca!

Mala dugootočna pećina već se svrstala među najvažnija nalazišta gornjeg paleolitika i mezolitika na istočnoj obali Jadrana, slojevi koji idu do 20.000 godina unatrag dali su velik broj nalaza. Trenutno je istraživanje usmjereno na slojeve iz ranog mezolitika, razdoblja prije 11.000 godina kojemu pripada i novootkriveni kostur.

Plitka grobnica

- Gotovo cjelovit kostur jednog od stanovnika pećine bio je položen u blizini vatrišta, ležao je u ispruženom položaju, a članovi zajednice su ga položili ili možda čak i ostavili na mjestu gdje je umro, zasuvši ga tek s malo zemlje i nešto kamenja, koliko je dovoljno da ga poštede od divljih životinja. Dobiveni datum pokazuje da je riječ o razdoblju prije 11.000 godina - objasnili su svoje nalaze arheolozi Dario Vujević i Mate Parica.

Oduševljenje otkrićem

- Na istraživanju te pećine radit će se još godinama, ispod nas čeka još pet metara slojeva. Arheolozi se uvijek nadaju nečemu ovakvom, ali se to rijetko događa, pa smo zaista bili oduševljeni novim otkrićem - kaže Mate Parica od čije su rodne kuće nalazi udaljeni svega desetak kilometara.

Znanstvena vrijednost tog nalaza je ogromna, objašnjavaju zadarski arheolozi, jer u Dalmaciji gotovo nema ljudskih ostataka iz tog razdoblja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:52