SULUDA ALI IZVEDIVA RJEŠENJA

FOTO, VIDEO: KUĆE U KOJIMA BISTE USKORO MOGLI ŽIVJETI NA MARSU Stručnjaci za NASA-u dizajnirali ledenu palaču, zemunicu od lave i robotsko naselje

 NASA

Biste li živjeli u zemunici od marsovskog tla, ukopanom kontejneru izrađenom od dijelova svemirskog broda, ili u visokoj palači od marsovskog leda? Možda ćete jedan dan dobiti i priliku.

NASA je prošle godine dobila čak 165 prijedloga za potencijalne nastambe na Marsu, u sklopu natječaja u kojem su tražili najbolja tehnološka i arhitektonska rješenja. Brojne su se tvrtke uključile s vrlo kreativnim i zanimljivim rješenjima, a NASA je nagradila najbolja tri rada, koji su izvedivi s današnjom tehnologijom, a rješavaju problem opasnog ionizirajučeg zračenja na površini crvenog planeta.

Iako sva tri rada izgledaju kao da ih je izmislio neki pisac znanstvene fantastike, NASA-ini stručnjaci ističu kako se radi o arhitektonski i tehnički solidnim rješenjima, te da ne postoji razlog zašto neki od njih ne bi mogao ugledati svjetlost dana na Marsu.

Treće mjesto osvojio je tim LavaHive, čija se nastamba temelji na kupolama od topljenog marsovskog tla.

NASA

LavaHive bi talio tlo i izlijevao u dijelove od kojih bi se sastavljale nastambe. Svaki dio bio bi prekriven ljepilom koje bi osiguralo da nastambe ne ispuštaju zrak.

NASA

Takva metoda zaštitila bi stanare od pijeska, oluja, ali i od zračenja. Nastambe bi bile dijelom iznad, a dijelom ispod tla, te bi se mogle nadograditi dodatnim podzemnim modulima.

Drugo mjesto osvojio je tim Gamma, čije bi nastambe izgradili poluautonomni roboti na površini Marsa prije dolaska ljudskih naseljenika.

NASA

Svaka nastamba mogla bi smjestiti četiri stanara, a gradile bi se uz pomoć 3D-printanih dijelova, modula na napuhavanje, i marsovskog tla. Marsovsko tlo bi se peklo uz pomoć mikrovalova, što bi stvorilo zaštitu od radijacije.

NASA

Umjesto da se u robote uprogramiraju uputstva korak po korak, dobili bi pravila i ciljeve, pa bi samostalno donosili odluke o izgradnji ako dođe do prekida komunikacija ili neočekivanih poteškoća.

NASA

Prvo mjesto osvojio je tim Mars Ice House, čiji je projekt objedinio mnoge nestandardne ideje kako bi stvorio sasvim izvedivo rješenje.

NASA

'Ledena kuća' je velika kupola na napuhavanje, koju bi okružio sloj 3D-printanog leda i tanak sloj trusnog tla. Ova strategija ovisi o pronalasku vode na sjevernoj polutci Marsa.

NASA

Radi se o pobjedničkom dizajnu zato što potencijalno najbolje štiti ljude od intenzivnog Sunčevog zračenja, zagađenja površine, a nastambu drži u potpunosti iznad površine tla.

NASA

Kupola bi imala vanjsku i unutarnju opnu, što bi omogućilo kretanje na površini bez zaštitnog odijela i potencijalno sadnju biljaka.

MARS ICE HOUSE from Mars Ice House on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:13