121 MILIJUN PIKSELA

FOTO, VIDEO Prvi put snimljena bez spajanja više slika: Je li ovo najbolja fotografija Zemlje ikada?

 NTsOMZ
Ruski meteorološki satelit snimio je moćnu, do sada najdetaljniju, fotografiju Zemlje

ZAGREB - Čim je objavljena, ruska fotografija našeg planeta postala je apsolutni hit. Satelit Electro – L snimio je nevjerojatnu fotografiju masivne rezolucije kamerom od 121 milijuna piksela, prenosi Daily Mail . Usporedbe radi, NASA-ine slike se snimaju tako da se više njih preklapa kako bi se dobio finalni proizvod.

Meteorološki satelit koji ju je snimio s visine od 36 000 kilometara iznad površine planeta postavljen je u geostacionarnu orbitu, što znači da je usklađen s Zemljinom rotacijom i fiksiran je u jednoj točki iznad našeg planeta. Snima fotografije ovog tipa svakih pola sata, a svaki piksel prestavlja jedan kilometar. U videu pogledajte snimke od kojih doista zastaje dah.

Na fotografiji je vegetacija prikazana crvenom bojom umjesto zelene, jer se uz vidljivi, snima i dio spektra čije su valne duljine blizu infracrvenog dijela, piše Daily Mail .

Zahvaljujući geostacionarnoj orbiti ruskog satelita, napravljen je video od fotografija koje je snimio, a pokazuje ubrzani tok vremena rotacije Zemlje.

NTs OMZ

(Foto: NTs OMZ )

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:06