HE'S THE ROCKETMAN

FOTO, VIDEO: RUSKI KOZMONAUT POSTAVIO NOVI SVJETSKI REKORD Nema čovjeka koji je od njega dulje bio u svemiru

 AFP PHOTO / POOL / YURI KOCHETKOV

Ruski astronaut Genadij Padalka srušio je svjetski rekord u najdužem boravku u svemiru postavši tako najiskusniji astronaut na Zemlji. Ovaj je 57-godišnji(!) kozmonaut tijekom cijele svoje karijere u svemiru proveo ukupno rekordnih 879 dana, a rušenje rekorda proslavio nakon što se sletjevši u subotu u centralni Kazahstan vratio sa svoje pete svemirske misije.

Povratkom s Međunarodne svemirske stanice Padalka je titulu svjetskog rekordera preuzeo od Sergeja Krikaljeva, koji je tijekom karijere kroz šest misija proveo čak 803 dana u orbiti.

S Padalkom su se na Zemlju vratili i Andreas Mogensen, astronaut Europske svemirske agencije koji nosi nadimak 'Danski Gagarin', te Aidin Aimbetov, treći kazahstanski kozmonaut. Obojica su u svemiru provela manje od deset dana.

Odmah po slijetanju svemirske kapsule Sojuz astronauti su helikopterom prebačeni u Astanu, gdje ih je kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev dočekao s crvenim tepihom.

Danac Mogensen je kazao kako je posada imala 'fantastičnu misiju' na Međunarodnoj svemirskoj stanici, čijih devet članova trenutačno predstavljaju pet različitih nacionalnosti.

- Ovo je izvrstan primjer što možemo napraviti zajedno i zajedničkim radom bez obzira na granice i ograničenja - naglasio je Mogensen.

Na ovoj je misiji (Ekspedicija 44) trebala sudjelovati i svemirska turistkinja, britanska sopranistica Sarah Brightman, no njezin je trening zaustavljen još u svibnju zbog obiteljskih razloga.

Ruski kozmonaut srušio rekord: U svemiru proveo 879 dana!

- kliknite na sliku za ulazak u galeriju -

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici trenutačno se nalazi još šestero astronauta koji provode misiju jednogodišnjeg ostanka u svemiru, što je najduža tura u 15-godišnjoj povijesti MSS-a. NASA i Rusija će tako dobiti bolji uvid u djelovanje mikrogravitacije na ljudsko fizičko i mentalno zdravlje te koje protumjere se mogu poduzeti kako bi se smanjili simptomi.

U idućem desetljeću NASA planira slanje astronauta dalje od MSS-a, inače 100 milijardi vrijednog laboratorija koji orbitira na visini od 400 kilometara. Dugoročni cilj američkog svemirskog programa je slanje ljudske ekspedicije na Mars u godinama nakon 2030.

Međutim, zdravstveni rizici se povećavaju što je astronaut duže izložen okolišu smanjene gravitacije. Smanjuje se koštana masa i gustoća što može dovesti do fraktura. Također, slabi i mišićno tkivo. Nakon svega pet mjeseci u svemiru astronauti izgube i do 40 posto mišićne te 12 posto koštane mase. Jednostavnije rečeno, 20-godišnjak u tom periodu postane 60-godišnji starac.

Za potpuni oporavak tijela potrebno je čak godinu dana rehabilitacijskog programa.

Uz sve opasnost, zasigurno jednu od najvećih predstavlja i kozmička radijacija koja može izazvati rak ili degenerativne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:53