SVEMIRSKI NIL

FOTO, VIDEO Znanstvenici otkrili 400 kilometara dugu rijeku na Saturnovom mjesecu Titanu: U njoj teče metan umjesto vode

 NASA

PASADENA - Znanstvenici koji rade na NASA-inoj misiji Cassini uočili su 400 kilometara dugu rijeku na Saturnovom mjesecu Titanu, koja se doima poput umanjene verzije rijeke Nil.

Titan je jedino tijelo u Sunčevom sustavu osim zemlje na čijoj se površini može naći tekućina, no za razliku od rijeka i jezera na Zemlji, sve tekuće površine na Titanu umjesto vode sadrže ugljikovodike, poput etana i metana.

Radarska snimka ‘Nilovog blizanca’ snimljena je prošli mjesec. Prikazuje polarnu regiju Titana, gdje rijeka utječe u more nazvano Ligeia mare, koje je veličinom između Kaspijskog mora i Mediterana.

- Titan je jedino mjesto na kojem smo pronašli tekužinu u neprekidno kretanju na površini, rekao je Steve Wall, zamjenik voditelja radarskog tima misije Cassini.

- Ova slika daje nam pogled na svijet u pokretu. Kiša pada, a rijeke prenose tu tekućinu u mora i jezera, gdje isparavanje započinje cijeli proces ispočetka. Na Zemlji, ta tekućina je voda. Na Titanu, radi se o metanu, no na oba svijeta utjeće na gotovo sve što se dešava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:23