NEVJEROJATAN PRIZOR

Fotografija za povijest: ‘To je najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena‘

 Robyn Beck/Afp
Ovo je prva u nizu slika dubokog svemira koje će biti objavljene ovaj tjedan

Američki predsjednik Joe Biden objavio je noćas jednu od prvih slika koju je snimio teleskop James Webb, a koja prikazuje najdublji pogled na svemir ikada snimljen te se smatra prekretnicom u načinu na koji ljudi promatraju svemir.

Prva u nizu slika dubokog svemira koje će biti objavljene ovaj tjedan prikazuje SMACS 0723, galaktičko jato koje uvećava dublji svemir iza sebe iz Zemljine perspektive.

image
Bill Ingalls/Afp
image
Robyn Beck/Afp

‘To je najdublja slika našeg svemira koja je ikada snimljena‘, rekao je šef NASA-e Bill Nelson na prezentaciji održanoj u Bijeloj kući, prenosi CNN.

Potpredsjednica Kamala Harris je poručila kako je ovaj teleskop jedan od najvećih inženjerskih postignuća i dokaz posvećenosti onih koji su mjesecima radili na ovom projektu.

‘Ovaj dio golemog svemira prekriva komadić neba veličine zrna pijeska koje netko na zemlji drži na dlanu‘, navodi se u priopćenju NASA-e i dodaje kako neke od ovih dalekih galaksija i zvjezdanih jata nisu nikad prije nisu viđene.

image
Bill Ingalls/Afp
image
Nicholas Kamm/Afp

Slika snimljena Webbovom infracrvenom kamerom sastoji se od slika snimljenih na različitim valnim duljinama svjetlosti tijekom 12,5 sati. Za snimanje najdubljih polja svemirskog teleskopa Hubble trebali su tjedni.

Ostatak slika u boji visoke rezolucije bit će predstavljen tijekom današnjeg dana, a sve će se prenositi uživo na NASA-inojslužbenoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 20:00