PIŠE TANJA RUDEŽ

GENIJ U OKOVIMA NEUROZE Zbog smrti brata cijeli je život patio od opsesija, a bojao se rukovanja, bisera...

ZAGREB - Uhvatila me manija da svaki započeti rad privedem kraju, što je bilo povezano s vrlo velikim nezgodama - zapisao je Nikola Tesla u svojoj autobiografiji “Moji izumi” koju je 1919. godine u nekoliko nastavaka objavio u časopisu Electrical Experimenter. - Tako sam jednom počeo čitati Voltairova djela, ali sam na veliko iznenađenje uskoro spoznao da njegova djela obuhvaćaju 100 teških tomova sitnog sloga, koje je taj div napisao. Uništavajući pri tome po 72 šalice crne kave na dan, morao sam i taj posao završiti. Kad sam pročitao zadnji tom, rekao sam: ‘Nikad više’... - napisao je Tesla.

U svojoj je autobigrafiji Nikola Tesla iskreno opisao još neka ponašanja iz kojih stručnjaci danas ištivaju opsesivne i prisline radnje. - U određenoj dobi spopala me manija kockanja zbog čega su se vrlo zabrinuli moji roditelji. Kartanje je za mene bio užitak na užicima... Kasnije sam strahovito pušio, što je prijetilo mome zdravlju - napisao je Tesla.

Uvijek tajanstven i ekscentričan, Nikola Tesla (10. srpnja 1856. -7. siječnja 1943.) smatra se, zajedno s filmskim producentom Howardom Huhesom, jednim od najpoznatijih slučajeva opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OKP), čije su glavne karakteristike ponavljajuće opsesivne misli i prisilne radnje te intenzivan osjećaj anksioznosti. Genijalni izumitelj, svjedočili su njegovi prijatelji poput Pulitzerom nagrađenog novinara Johna O’Neala i autora Tesline biografije “Nenadmašni genij”, patio je od niza bizarnih opsesija i fobija. Tako je brojao predmete i korake u hodu, izračunavao volumen juhe u tanjuru, kave u šalici ili komada hrane, a bio je opsjednut brojkom tri s kojom je sve trebalo biti djeljivo. Primjerice, u hotelu New Yorker na Manhattanu, gdje je živio zadnjih 10 godina, stanovao je u sobi 3327 na 33 katu.

Večerao je točno u 18 sati, a na stolu se nalazilo 18 platnenih salveta. Pritom se opsesivno bojao prljavštine, zaraze i mikroba. - Tesla je imao fobiju od klica. Zahtijevao je da nitko u blagavaonici hotela ne koristi stol za kojim je on sjedio, a za svaki objed tražio je čisti stolnjak. Svaku posudu, koji je prethodno sterilizirana, osobno je prije jela obrisao salvetom - napisao je O’Neal istaknuvši kako se Tesla užasavao muha. Čim bi na stolu ugledao muhu, prekidao bi objed.

- Tesla je uvijek u svome uredu imao kupaonicu koju je samo on smio koristiti. Prao je ruke svaki čas i svaki put je od tajnice tražio novi ručnik kako bi ih obrisao - zapisao je O’Neal koji je ustvrdio kako je Tesla uporno izbjegavao rukovanje te je svaki tjedan kupovao nove rukavice od jelenske kože. Katkad se, ipak, događalo da se morao rukovati što bi ga toliko izbezumilo da se nije mogao usredotočiti na razgovor. Čim bi posjetitelj otišao, odjurio bi kako bi oprao ruke. O’ Neal je smatrao kako je strah od mikroba bila posljedica teških bolesti od kojih je Nikola Tesla obolio u djetinjstvu: dva puta od malarije te jednom od kolere. - Biseri su, također, bili jedna od Teslinih fobija. Kad bi neka gošća na večeri na koju je bio pozvan nosila bisere, nije mogao jesti - napisao je O’Neal koji svjedoči kako se Tesla panično bojao dodirnuti kosu drugih ljudi, ali je sam obožavao masažu glave. Tako je tri puta na tjedan išao u brijački salon gdje su mu pola sata masirali glavu.

Poznati beogradski neuropsihijatar dr. Vladimir Adamović dugo je proučavao psihološki portret genijalnog izumitelja te mu je posvetio studiju “Tesla: genije i prisline radnje”. Adamović smatra da su Tesline prisilne radnje nastala uslijed osjećaja krivice zbog prerane smrti starijeg brata Dane. Obiteljski ljubimac Dane bio je sedam godina stariji od Nikole, a umro je u 12-oj godini nakon pada niz stube. No, ta je nesreća ostala obavijena velom tajne, a mnogo godina kasnije Tesla je patio od halucinacija i noćnih mora vezanih uz bratovu smrt.

- Osobno ne vjerujem da je mali Nikola imao bilo kakvog udjela u toj smrti, ai također mislim da je ona imala gotovo presudni utjecaj na niz psihološkij simptoma koji su se teka kasnije razvili i Nikoli Tesli donijeli reputaciju čudaka, čovjeka s bizarnim navikama, u kojima je stručnjak mogao odmah prepoznati opsesivne i kompulzivne radnje čije je porijeklo vjerojatno u djetinjstvu - zapisao je Adamović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 23:58