SATELITSKE SNIMKE

GIGANTSKI POJAS ALGI PROTEŽE SE PREKO CIJELOG ATLANTIKA Cvjetanje mora na potezu od Afrike do Meksika užasnulo mnoge

Sargassum na obali Meksičkog zaljeva
 Profimedia, SIPA USA
 

Velika masa plutajućih algi koja se proteže od Zapadne Afrike pa sve do Meksičkog zaljeva zapravo je najveće "cvjetanje mora" na svijetu, otkrile su satelitske snimke, a piše BBC.

I što je posebno zabrinjavajuće, američki znanstvenici smatraju da bi ova "eksplozija algi" u Atlantskom oceanu i Karipskom moru mogla postati novo normalno stanje. Kako piše BBC, među faktorima koji su doprinijeli ovoj neugodnoj pojavi su pojačana sječa šuma i upotreba umjetnih gnojiva.

U ovom slučaju riječ je o rodu smeđih algi Sargassum, prema kojima je i ovo gigantsko cvjetanje mora dobilo naziv "Veliki atlantski Sargassum pojas". Tako se lani pojas protezao preko čak 8850 kilometara, a u njemu je bilo više od 20 milijuna tona biomase.

- Nešto se moralo promijeniti u kemijskom sastavu oceana da bi cvjetanje mora izmaklo kontroli - smatra dr. Chuanmin Hu sa Sveučilišta Južna Florida, koji je bio na čelu studije o cvjetanju mora koja je objavljena u časopisu Science.

Znanstvenici su tijekom istraživanja proučili satelitske snimke iz zadnjih 19 godina, a one su im pokazale da se Sargassum nakupio u velikim količinama gotovo svake godine od 2011., s iznimkom u 2013. godini. Prema njima, prijelomna je godina upravo bila 2011., kada su se ogromne količine algi nakupile na obalama.

- Ovo je u konačnici povezano s klimatskim promjenama koje utječu na oborine i kretanje morskih struja. Ali ono što smo pokazali jest da povećana temperatura mora nema utjecaja na ovo cvjetanje mora. I da, dosta smo sigurni da alge neće samo tako nestati - rekao je Hu.

- Na otvorenom oceanu Sargassum je itekako važan za ekosustav jer služi kao stanište i utočište za niz životinja - rekao je dr. Mengqiu Wang, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u studiji.

No, previše algi može "ugušiti" druga bića u oceanu i u konačnici završiti na plažama, gdje pritom ispušta plin koji smrdi poput trulih jaja. Tako je ove godine čak 1000 kilometara meksičke obale bilo prekriveno ovim algama, a njihovo je uklanjanje vrlo skupo, a nije uvijek efikasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:39